Dnes utečenci, zajtra...

Tak si teda Slovensko pripomenulo, ako to vyzerá, keď sa nejakej spoločenskej témy zmocnia násilnícke bandy. Nemôže sa to skončiť inak ako násilím.

21.06.2015 22:00
Bratislava, polícia, demonštrácia, utečenci Foto: ,
Extrémisti sa po skončení demonštrácie dostali do potýčok s políciou na viacerých miestach v Bratislave.
debata (114)

A nie, nejde len o tých policajne predvedených výtržníkov. Alebo veríte, že keď náš nádejný führerko vykrikuje, ako sa poráta so „zradcami v parlamente“ a časť davu do toho skanduje „Obesiť! Obesiť!“, nejde o násilie?

Veríte, že možno pochodovať s nacistami a nebyť pritom nacistom? Že je možné nasledovať ľudí, čo o Hitlerovi tvrdia, že bol veľký mierotvorca, a nezamazať sa pritom od hlavy až po päty od hnedej? Vedzte len, že tento druh selektívnej slepoty nie je ničím novým pod slnkom. Každý jeden Nemec, ktorému rovno nenašli pod pazuchou vytetovanú krvnú skupinu, tvrdil o sebe po vojne presne to isté. Ani oni neboli žiadni nacisti a vrahovia. Oni iba chodili na zhromaždenia, na ktorých sa občas skandovalo „Obesiť! Obesiť!“…

Otázka dneška neznie, koľko je u nás holohlavých násilníkov. V absolútnych číslach je ich ešte stále máličko, navyše vo svojej hlúposti sú a vždy budú prví na rane: dnes policajtom, a jedného dňa možno napokon aj tým našim miestnym führerkom, keď sa ich budú v mene imidžu pokoja a poriadku potrebovať zbaviť, ako sa Hitler kedysi zbavil pouličných násilníkov z SA.

Otázka skôr znie, koľko je u nás ľudí, ktorí sú v mene ilúzie vlastného bezpečia schopní zakryť si oči napríklad pred výzvami na politické vraždy. Ľudí, čo sa už namotali na paralelný vesmír lží, ktoré v „alternatívnych médiách“ šíria bezcharakterní kšeftári s ľudskou dôverčivosťou a ich naci-pozitívni koordinátori („Nebuďte ovce!“ vyzývajú svoje obete títo honelníci duší – aj by to bolo na smiech, keby to nebolo smutné).

Otázka určite znie, či sú u nás politici, ktorí sú schopní pochopiť, o čo sa tu naozaj hrá. Namiesto absurdnosti, aká sa v sobotu podarila premiérovi, ktorý na internete namiesto odsúdenia demonštrujúcim odkazoval, že v otázke kvót sa nemusia dobýjať do otvorených dvier…

Otázka skôr znie, koľko je u nás ľudí, ktorí sú schopní zakryť si oči napríklad pred výzvami na politické vraždy.
Peter Javůrek, komentátor

Naozaj nemá Robert Fico okolo seba ľudí, čo by mu vysvetlili, že v Bratislave v sobotu nepochodovali žiadni jeho potenciálni voliči? Nikoho, ak už to jemu samotnému nezapaľuje, kto by mu objasnil, že to „Obesiť! Obesiť!“ sa vzťahovalo na parlament a na vládu, vrátane jeho samotného?! Alebo si azda myslí, že to celé bolo o nejakých kvótach, nebodaj o európskej politike?

Ani náhodou. Pred pol rokom to boli homosexuáli, dnes utečenci, zajtra to pokojne môžu byť aj sociálni demokrati (kohože to nakoniec vraždil „bojovník proti islamizácii Európy“ Breivik?). Dokonca aj tá ich špeciálna slovenská sorta, ktorá, keby sa toľko neklaňala katolíckym potentátom, možno by v niektorých otázkach robila radosť aj ideológom tzv. islamského štátu.

Mimochodom, politici z iných strán nech sa na Ficovom nepochybnom faux pas radšej veľmi nepasú. Oni sami boli kdesi zalezení, namiesto toho, aby stáli na čele antifašistov.

Zvolanie, že fašizmus je pred našimi bránami, neplatí. On má predsa dvere otvorené.

Debatu pod článkom sme pre množstvo nevhodných príspevkov boli nútení vypnúť.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #extrémisti #demonštrácia