Atény zahnané do kúta

Grécka dráma sa prudko priblížila k rozuzleniu. Fraška to však rozhodne nebude. A neočakávajme ani ktovieakú katarziu. Fiasko Grécka bude fiaskom celej eurozóny.

28.06.2015 22:00
debata (7)

Alexis Tsipras vraj nesmierne prekvapil, ba podľa niektorých dokonca šokoval európskych politikov svojím vyhlásením, že o poslednom návrhu veriteľov budú rozhodovať Gréci v referende. Ťažko povedať, čo je tu také prekvapujúce. To si európske politické špičky pri spoločnom zaháňaní gréckeho premiéra do kúta vopred nezistili, ako ten kút bude vlastne vyzerať?

Súčasný stav ešte nemusí automaticky znamenať odchod Grécka z eurozóny. Znamená však toľko, že deň, keď bude odchod pre Grékov prijateľnejšou perspektívou, ako je dnešná istota diktátu európskych technokratov, sa opäť priblížil.

Už jeho posledný návrh zo začiatku minulého týždňa zaváňal jeho politickou porážkou. Tým, že popri daňových úpravách pripustil nepriamo aj ďalšie zníženie dôchodkov (zvýšením odvodov pre penzistov), proti sebe poštval radikálne krídla Syrizy, ktoré mu vopred hrozili vypovedať poslušnosť. Tsipras mal zistiť, ako ťažko sa mu bude doma ustupovať od vlastných maximalistických sľubov. To však ešte netušil, aká bude odpoveď medzinárodných veriteľov.

Tí prišli v piatok s ultimatívnym protinávrhom. Jeho jadrom je heslo: žiadne nové dane pre biznis, pretože to škodí ekonomike. Namiesto nových daní nové škrty. Oboje môže ekonomike škodiť a oboje niekoho zabolí. Ak sa však Tsiprasova vláda riadi presvedčením, že bežných obyvateľov Grécka toho už za posledné roky bolelo akurát dosť, je to práve tak legitímne, ako čokoľvek, čo na túto tému zaznieva v bruselských kuloároch.

Vzhľadom na situáciu v Syrize nie je nijakým veľkým prekvapením, že Tsipras volil cestu referenda. Vzhľadom na program a sľuby, s ktorými Syriza získala pred piatimi mesiacmi moc, potom nie je nijakým prekvapením, že voličom radí, aby dohodu s veriteľmi odmietli. Tým sa však nič nekončí. V reakcii na referendum eurozóna vyhlásila, že ku koncu júna končí záchranný program pre Grécko.

Ministri financií teda odmietli Tsiprasovu žiadosť, aby bol program predlžený o dva týždne, do referenda. Ak zneistení Gréci dosiaľ vybrali z domácich bánk miliardy, to, čo nastane dnes a zajtra, môže grécky finančný systém uvrhnúť do chaosu. Vláda bude najskôr musieť vyhlásiť bankové voľno a vyhlásiť obmedzenia na výber vkladov. Aby toho nebolo málo, v utorok zároveň Grékom vyprší termín splatnosti úverovej tranže 1,6 miliardy eur pre MMF.

V akej atmosfére sa asi bude 5. júla konať referendum? S veľkou pravdepodobnosťou sa bude konať v atmosfére platobnej neschopnosti krajiny. V atmosfére, v ktorej budú voliči vedieť, že návrat za rokovací stôl s veriteľmi si „zaslúžia“ iba tak, že budú hlasovať za dohodu, čo vytvorí tlak na Tsiprasovu rezignáciu.

Ak budú hlasovať proti, Tsiprasa už nikto v Bruseli očakávať nebude. Súčasný stav ešte nemusí automaticky znamenať odchod Grécka z eurozóny. Znamená však toľko, že deň, keď bude odchod so všetkými sprievodnými neistotami a bolesťami pre Grékov prijateľnejšou perspektívou, ako je dnešná istota diktátu európskych technokratov, sa opäť priblížil.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #bankrot #eurozóna #Alexis Tsipras