Tak to nie

Vulgárne vynadaj! Udri si! Kopni! Do náhodného spolucestujúceho, do vodiča! Najlepšie do krehkej ženy! Ukáž, aký si chlap, plný testosterónu! Je to hrozné, na aké „zábavky“ prichádzajú v poslednom čase podgurážení mladí muži v mestských dopravných prostriedkoch.

21.07.2015 22:00
debata (1)

Od februára polícia v Košiciach zaznamenala už piaty útok. Svoje skúsenosti majú i Prešovčania a minulý týždeň napadla šoféra bratislavského autobusu dokonca aj žena.

Na zastávkach či priamo vo vozidlách MHD sa stávame svedkami tvrdších slovných prestreliek, ktoré zvyčajne vyprovokujú akoby z dlhej chvíle agresívni jedinci. Kde sa v niektorých ľuďoch berie toľko srdu, nenávisti a neraz i krutosti? Či už podvečer, alebo za bieleho dňa, za prítomnosti iných. Pritom za tým nemusí byť alkohol, len nutkanie vypustiť paru. Vyliať si zlosť. Na cudzom majetku, na neznámom človeku.

Najmä vo väčších mestách sú to prípady pre psychológov, psychiatrov, ale predovšetkým pre orgány činné v trestnom konaní. Ešteže vďaka novej technike i novému chápaniu priorít sa zvyčajne polícia ukáže na mieste činu pomerne rýchlo. Pravdaže, všetko nedokáže ustrážiť.

A vtedy môžeme byť sotva spokojní sami so sebou. S reakciou iných, ktorí namiesto toho, aby sa zastali niekoho, na koho dajaký odkundes zrúkne, nervózne sa pozerajú všade inde. Pritom by frustrovaného hlupáka zabrzdilo hoci jediné rozhodné slovo či gesto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #napadnutie #MHD #útoky