Netreba summit?

Európska únia nepotrebuje ďalší mimoriadny summit o migrácii, ale členské krajiny musia skutočne uviesť do života už prijaté európske pravidlá, myslí si predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Napísal to pre stredajšie vydanie írskeho denníka The Irish Times.

03.09.2015 22:00
utečenci, migranti, Maďarsko Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker si myslí, že súčasná obrovská migračná kríza si nevyžaduje zvolanie mimoriadneho summitu EÚ.
debata (21)

Predseda zabudol na jednu maličkosť: ako začnú štáty uvádzať do života pravidlá, keď sa ich lídri čím skôr nestretnú? Tak, že si o tom prečítajú v Irish Times?

Nepostačí rokovanie ministrov vnútra, naplánované na 14. septembra. Nepostačí ani schôdzka šéfov diplomacie. Tieto akcie sú isto potrebné, lenže v členských krajinách o politike svojich vlád nerozhodujú ani ministri vnútra, ani šéfovia diplomacie.

Mimoriadne summity únie zasadali, a nejeden raz, pre Ukrajinu aj pre Grécko. A to spomíname iba posledné dva-tri roky. Ak si mimoriadny summit nezaslúži katastrofa státisícov ľudí snažiacich sa dostať do Európy, posúvaných po štátoch hore-dole ako nežiaduci tovar, alebo hynúcich vo vodách Stredozemného mora, čo si ho potom má zaslúžiť?

Ak na jar bola spoločná imigračná politika na dohľad, počas leta sa rozpadla. Niektoré štáty sa k utečencom správajú paranoidne.

Ak Európsku komisiu na čele s Junckerom naozaj najviac trápi prax nemeckých, talianskych či maďarských úradov snímať odtlačky prstov žiadateľov o azyl, potom komisia žije v dojemnom vzduchoprázdne. Už len preto, lebo vzťah povedzme nemeckých a maďarských úradov k imigrantom je vo všetkom ostatnom taký odlišný, akoby tieto dve krajiny ani neboli súčasťou jedného celku.

Takéto disproporcie sa nevyriešia posielaním upomienok z Bruselu do Budapešti. Ak si predseda komisie ťažká, že Európa sa nedrží jednotnej imigračnej politiky – hoci oni (komisia) takú navrhovali už na jar – správa sa naozaj ako dokonalý príslovečný „bruselský byrokrat“: všetko je napísané v dokumente, načo sa chcete ešte rozprávať?

Pravdou je, že ak na jar bola nejaká možná spoločná politika na dohľad, počas leta sa celkom rozpadla. Niektoré štáty sa k utečencom správajú ústretovo, iné paranoidne. Zabudnime teraz na kultúrne a historické motívy politických elít v týchto krajinách. Držme sa iba toho, čo samy sľubovali.

Slovensko patrilo na jar k tým, čo najhlasnejšie brojili proti návrhu Európskej komisie rozobrať si 40-tisíc uchádzačov o azyl podľa kľúča, ktorý by ich spravodlivo rozdelil medzi všetky členské štáty. Tí, čo tak kričali proti kvótam, zároveň tvrdili, že, samozrejme, chcú pomôcť, ale jediným kľúčom má byť dobrovoľnosť. Začína sa jeseň. Kde je teda tá dobrovoľnosť? Ako sa prejavila? Koľkých utečencov sme už prijali a skúmame ich žiadosti o azyl? Tých päťsto ľudí, ktorí ešte prv, než vstúpili na naše územie, stihli vyprodukovať jedno obecné referendum, protesty extrémistov a alibistické reči politikov, sa neráta – tí sú „rakúski“, u nás majú byť iba dočasne ubytovaní, pretože rakúsky tábor už nemá voľné kapacity.

Každý sleduje svoje vlastné záujmy a predseda komisie nevidí dôvod na zvolanie mimoriadneho summitu Európskej únie. Na plážach zatiaľ pribúdajú bezduché telá, ako toho trojročného sýrskeho chlapčeka, ktorého fotka obletela svet.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migrácia