Rozhádaná Európa

Utečenecká kríza spôsobila v EÚ hlbokú trhlinu. Nie je to však prvýkrát, keď Európa viac ako „hodnotové spoločenstvo“ pripomína rozhádanú rodinu, v ktorej sa Východ snaží prekričať Západ a ten mu neostáva nič dlžný.

17.09.2015 22:00
debata (11)

Hlasné „Nice alebo smrť!“, keď sa Poľsko v roku 2004 postavilo proti zmenám v hlasovaní a rozhodovaní v Rade Európy, čo napokon znamenalo koniec európskej ústavy, teraz vystriedalo slovenské „Kvóty len cez našu mŕtvolu!“

K zlepšeniu napätej situácie však určite neprispelo vajatanie Bruselu ani vyhrážky, že ak nebudeme solidárni, tak nám priškrtia eurofondy, či nálepkovanie, že sme rasisti.

Našťastie môžeme sa spoľahnúť na to, že lídri Európskej únie o zásadných veciach síce tvrdo vyjednávajú, ale nakoniec skoro vždy dospejú ku kompromisu. Inak to pravdepodobne nebude ani na mimoriadnom summite EÚ, na ktorom sa bude diskutovať o migračnej kríze.

Faktom však zostáva, že náš odmietavý postoj ku kvótam by bol oveľa legitímnejší, keby sme v uplynulých mesiacoch jasne preukázali ochotu pomôcť. Povedať A, bez toho, aby sme povedali B, vec nijako nerieši.

Skutočným testom európskych hodnôt, ktorý môže byť aj akýmsi naším malým reparátom, bude to, ako prijmeme azylantov z Rakúska, ktorí práve vo štvrtok prišli do Gabčíkova. Slovensko má na to, aby ukázalo svetu svoju prívetivú tvár a ľuďom v núdzi podalo pomocnú ruku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci