Stratení v štatistike

Slovensko je vysťahovaleckou krajinou. Hlavný motív pre odchod z domova bol vždy najmä ekonomický. Najviac ľudí odišlo ešte za Rakúsko-Uhorska, no odlev pokračoval aj za prvej ČSR a prúd utečencov nezastavila ani železná opona. Len v Spojených štátoch je podľa sčítania ľudu z roku 2000 takmer 800-tisíc ľudí, ktorí uvádzali, že majú slovenských predkov. Iné údaje hovoria dokonca o dvoch miliónoch.

06.10.2015 22:00
debata (8)

Migrácia zo Slovenska opäť výrazne stúpla po našom vstupe do EÚ. Problém je v tom, že nik presne nevie, koľko ľudí odišlo. V krajine, kde v roku 2011 časť občanov sabotovala sčítanie obyvateľstva, a preto teraz nemáme presnú štatistiku, to síce až tak neprekvapuje, tieto informácie však majú svoj význam.

Napríklad, státisíce občanov Slovenska, ktorí dlhodobo pracujú mimo rodnej vlasti, vylepšujú domáce štatistiky nezamestnanosti. Je bežné, že mnohí žijú roky v zahraničí, no pritom majú stále trvalý pobyt na Slovensku, čím získavajú predovšetkým obce, v ktorých majú trvalé bydlisko – vďaka nim dostávajú podielové dane.

Keďže existuje istá korelácia medzi migráciou a priemernou výškou miezd v okresoch, pričom za prácou odchádzajú predovšetkým mladší ľudia, dochádza k vyľudňovaniu celých oblastí a tieto regióny prichádzajú o sociálny kapitál. Zmenšuje sa tak predpoklad, že niekedy by mohli svoje zaostávanie zmenšiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #slováci #emigranti