Úradnícke kritériá

To tu už naozaj nikto nič negarantuje? Vysokoškolským pedagógom sa najprv umožnilo slúžiť až do sedemdesiatky. Potom sa konštatovalo, že keď môžu do sedemdesiatky učiť, môžu dovtedy aj garantovať študijné programy. Dnes sa konštatuje, že mnohým študijným programom hrozí zánik, pretože ich garanti už patria do dôchodku.

08.10.2015 10:00
debata (1)

Keď pred pár rokmi Akreditačná komisia navrhovala zosúladiť vekovú hranicu pre garanta študijného programu a vysokoškolského učiteľa na sedemdesiat rokov, jej predseda Ľubor Fišera uviedol: „Akreditačná komisia je toho názoru, že keď môže učiteľ pracovať do sedemdesiatky, tak môže aj garantovať do sedemdesiatky.“ Komisia vtedy vo svojej správe pre ministerstvo školstva hovorila aj o probléme rôznorodých, často veľmi nízkych kritérií pri udeľovaní titulov. „Stretávame sa s veľmi diferencovanou a často alarmujúco nízkou kvalitou novovymenovaných docentov a profesorov,“ hovorilo sa v správe.

Vek je administratívny predpis – a kvalita študijných programov sa nedá merať „kvalitou“ vyhovenia administratívnym predpisom.

O tom, či sa kvalita novovymenovaných docentov a profesorov za posledných pár rokov nejako podstatne zlepšila, alebo aspoň zjednotila v rámci študijných odborov naprieč vysokými školami, toho veľa nevieme. Zato však Akreditačná komisia dnes upozorňuje, že kvôli zostarnutému zboru garantov môže v priebehu pár rokov prísť o akreditáciu viac ako 650 študijných programov. A to sa týka iba tých 22 vysokých škôl, ktoré komisia hodnotila tento rok (zvyšok bude hodnotený na budúci rok).

Výsledkom nebude nič iné, ako nárast počtu nových garantov v krátkom čase. Habilitačné a inauguračné konanie na ohrozených programoch sa patrične zrýchli.

A tak si tu u nás žijeme. Jeden krok vyvolá neželané následky, ich odstraňovanie vyvolá ďalšie následky – v tomto prípade nárast počtu novovymenovaných profesorov a docentov, o priemernej kvalite ktorých si na základe skúseností netreba robiť prehnané ilúzie – čo zasa vyvolá ďalšie následky v budúcnosti… a tak ďalej, donekonečna.

Neexistuje pritom žiaden objektívny dôvod, prečo by mal byť vek vysokoškolských pedagógov vôbec nejako limitovaný. Podstatný predsa nie je vek, ale kvalita. Ak bol niekto zlým či slabým učiteľom už v päťdesiatke, samotný vek mu na kvalite určite nepridá. Ak je niekto dobrý, dátum narodenia v občianskom preukaze ho o učiteľské kvality nepripraví.

Vek je administratívny predpis – a kvalita študijných programov sa nedá merať „kvalitou“ vyhovenia administratívnym predpisom. Predpis garancie je tiež administratívny. Sú štáty, ktoré sú v kvalite univerzít rozhodne nie za nami, kde funkciu garanta vôbec nepoznajú.

Nepochybne sú u nás programy, kde na garantskom mieste sedí nejaká tá žaba na prameni, ktorá nedovoľuje, aby popri nej vyrástli tí, čo by ju mohli včas nahradiť. Práve tak sú programy, ktorým by sa ešte pár rokov práce niekoho, kto bude nútený kvôli veku odísť, zišlo ako soľ. Administratívne kritériá tým prvým nepomôžu a tie druhé poškodia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #vysoké školy