Revolúcia sa nekoná

Michael Häupl je politický matador. Za 21 rokov vo funkcii starostu mesta Viedeň zažil rôzne kampane. V tej poslednej, keď jeho Sociálnodemokratickej strane (SPÖ) hrozil debakel, sa mu podaril doslova majstrovský kúsok.

12.10.2015 22:00
debata (2)

Tým, že kampaň postavil do polohy JA alebo ON. Pritom Häupl bol stelesnením ľudskosti a tolerancie a jeho súper Heinz-Christian Strache (FPÖ) predstavoval rastúcu xenofóbiu, neuveriteľným spôsobom zmobilizoval voličov. Súboje, v ktorých bojuje dobro so zlom, nenechávajú ľudí chladným a chcú sa postaviť na stranu dobra.

Starosta Häupl nepodľahol zvodom populizmu a rozhodne bránil sociálnodemokra­tickú politiku otvorenosti voči utečencom.

Preto sa k urnám dostavilo až rekordných 74 percent oprávnených voličov, čo bolo pravdepodobne rozhodujúce. V týchto voľbách nešlo ani zďaleka o komunálnu politiku. Napokon, v takom meste ako je Viedeň, kde verejná doprava funguje ako hodinky a má najvyšší podiel nájomných bytov na počet obyvateľov v Európe, ani niet veľmi čo kritizovať.

Áno, aj tam existujú problémy – ľudí trápi najmä vysoká nezamestnanosť, ktorá dosahuje až 12,9 percenta, čo je mimochodom najviac v celom Rakúsku. No Viedeň sa napriek tomu v rebríčkoch kvality života stále radí medzi mestá poskytujúce svojim obyvateľom najvyšší štandard. V týchto voľbách komunálne problémy absolútne prevalcovala utečenecká kríza.

A keďže hlavné mesto je dôležitý lakmusový papierik nálad obyvateľstva, sústredila sa na naň obrovská pozornosť. Len minulý mesiac Stracheho slobodní (FPÖ) dosiahli fenomenálny úspech, keď vo voľbách do hornorakúskeho krajinského parlamentu získali 30 percent, čím svoj výsledok oproti predchádzajúcim voľbám zdvojnásobili!

Prieskumy naznačovali, že k podobnému prekvapeniu môže dôjsť aj vo Viedni. To, že sa tak napokon nestalo, možno pripísať na vrub masívnej mobilizácii a taktickému hlasovaniu. Viacerí by pravdepodobne svoj hlas nedali SPÖ, respektíve by zostali doma, no hrozba, že pravicoví populisti by mohli získať viedenskú radnicu, ich primäla k tomu, aby šli k urnám a volili Häupla.

Až štvrtina voličov SPÖ uviedla, že toto bol hlavný dôvod, prečo hlasovali v prospech sociálnych demokratov. V situácii, keď sú imigranti vodou na mlyn pre krajnú pravicu, bol veľmi dôležitý postoj starostu. Bez osobného zaangažovania Häupla, ktorý nepodľahol zvodom populizmu a rozhodne bránil sociálnodemokra­tickú politiku otvorenosti voči utečencom, by sa možno všetko skončilo inak.

Viedenčania síce odmietli Stracheho strašenie cudzincami, no v celonárodných prieskumoch verejnej mienky už niekoľko mesiacov vedie jeho FPÖ. Je tak na najlepšej ceste získať hlasy všetkých zneistených a sklamaných voličov. A keďže sa utečenecká kríza ani zďaleka nekončí, bude to mať uľahčené.

Veľa bude závisieť od osobného nasadenia politikov „štandardných“ strán“. Michael Häupl im ukázal cestu, a tak sa vo Viedni „októbrová revolúcia“, ktorú avizoval Strache, nekonala. O dva roky však môže byť všetko inak.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň