Soľ nad zlato?

Nie je soľ ako soľ. Kým pri tej kuchynskej sa v slovenských reštauráciách vôbec nešetrí, na úkor zdravia stravujúcich, čo sa týka tzv. technickej soli, s ňou sa šafári jedna radosť.

19.10.2015 12:00
debata (3)

Vyzerá to, akoby samosprávne kraje vyhlásili celoštátnu súťaž, kto na ňu vyhodí viac verejných financií.

Zdá sa, že vedie trnavská župa, ktorá od júla tohto roka doplnila skladové zásoby posypovej soli o tritisíc ton v celkovej sume 421¤200 eur, čo znamená vyše 140 eur za tonu. V kraji pod Zoborom táto suma predstavuje 107 eur, v Bratislavskom 99,50 a v Košickom „iba“ 99 eur.

Tie úvodzovky pri slovíčku iba sú myslené ironicky, lebo komoditná burza v hlavnom meste ponúka nákup tony posypovej soli za menej ako 70 eur! Paradoxne, túto možnosť využili iba v Banskej Bystrici (68,40) a Národná diaľničná spoločnosť (66,66 eura za tonu).

Takéto počty od buka do buka vo vyšších územných celkoch sú čudnejšie o to viac, že by mali mať na pamäti nedávny úplatkársky škandál s posypovým materiálom na cesty cez sprostredkovateľa, ktorého vyšetrovanie vyústilo do návrhu na uzatvorenie dohody o vine a treste. Tam sa to akosi celé zadrhlo, no zmluvy s dotknutou pofidérnou firmou ďalej platia.

Pri takejto kvázilogike sa ukazuje, že bratislavská komoditná burza je zbytočná, či dokonca pre niekoho škodlivá, lebo spochybňuje kadejaké kšeftíky verejnej správy so "zbratanými“ podnikateľmi. A to je tá zlá správa pre Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #soľ #posypová soľ