Ako zničiť vojnu

Nevieme ešte, či medzi zadržanými alebo zabitými teroristami na parížskom predmestí Saint-Denis bol Belgičan Abdelhamid Abaaoud.

19.11.2015 12:00
debata (12)

Predpokladajme, že aj keby nebol, skôr či neskôr si ho spravodlivosť nájde. Bude to aspoň čiastočné zadosťučinenie pre obete parížskej tragédie. Úspech nášho boja proti islamistickému terorizmu si však bude vyžadovať oveľa viac.

Dolapenie strojcov vražedných útokov proti nevinným civilistom je otázkou elementárnej spravodlivosti. Žiaden zločin by nemal zostať nepotrestaný, verbovanie samovražedných atentátnikov a otravovanie ich myslí fanatickou ideológiou je zločinom nad všetky pochybnosti. Rovnako je ním logistika týchto útokov, ktoré sú nesmierne primitívne, no i tak si vyžadujú určité plánovanie a koordináciu.

Parížska tragédia dočasne stmelila Európu a Spojené štáty a zbližuje ich s Ruskom. Hlavná úloha však je zničiť tzv. svätú vojnu.

Abaaoud skrátka musí byť „stiahnutý z obehu“. Ideálne by bolo, keby ho dolapili a postavili pred súd. Niet väčšieho poníženia pre týchto samozvaných martýrov, ako odoprieť im ich martýrstvo a zaobchádzať s nimi podľa toho, čím v skutočnosti sú: obyčajní zločinci.

Mimoriadne bezcitní a mimoriadne nebezpeční, ale iba zločinci. Prečo myslíte, že sa títo ľudia, tak ako tá žena v Saint-Denis, radšej odpália do vzduchu (hoci pritom so sebou nevezmú ani jedného „nepriateľa“), keď im hrozí dolapenie? Pretože nechcú riskovať zrútenie svojej fantázie o tom, že sú vojakmi vo svätej vojne.

Pochopiteľne, nikto civilizovaný nevyroní slzu, ak títo ľudia pri pokuse o chytenie zomrú, či už vlastnou, alebo cudzou („našou“) rukou. Ak si však chceme o sebe myslieť, že máme viac rozumu ako tí fanatici s vymytými mozgami, proti ktorým stojíme, musíme pochopiť a uznať, že dôležitejšie, ako vziať im život, je vziať im práve tú ich takzvanú svätú vojnu.

Inak sa bude opakovať, že za každého mŕtveho bin Ládina nastúpi nejaký nový Ajmán Zavahrí, každého Al Bagdádího zastúpi nejaký nový Abaaoud a medzitým sa budú zas a znovu objavovať rôzni osamelí vlci, snažiaci sa dať svojim životom patologický „vyšší zmysel“.

Francúzsky prezident François Hollande po stredajšom zásahu v Saint-Denis obhajoval predĺženie dočasných reštrikcií, ktoré prináša výnimočný stav. Zároveň však vyhlásil, že po jeho skončení Francúzsko rozhodne zostane krajinou voľného pohybu. Odmietol snahy o hľadanie súvislosti medzi piatkovými útokmi a utečeneckou krízou a oznámil, že Francúzsko prijme v nasledujúcich dvoch rokoch 30-tisíc utečencov.

Takto vyzerá postoj európskeho štátnika. Sotva bude niekto bojachtivý vyčítať slabosť politikovi, ktorý dal doslova niekoľko hodín po atentáte príkaz na bombardovanie pozícií ISIS v Sýrii. A sotva môže niekto tvrdiť, že Hollande chce, aby jeho socialisti prehrali nasledujúce voľby. Hollande, čeliaci teroristickej katastrofe, však dáva najavo, že preto ešte nebude diskreditovať seba, svoju stranu, ani svoju krajinu. Nebude pritakávať fanatikom, ktorí to od nás očakávajú.

Parížska tragédia dočasne stmelila Európu a Spojené štáty a zbližuje ich s Ruskom. Hlavná úloha však je zničiť „svätú vojnu“, a na to bombardéry stačiť nebudú.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #teroristické útoky #útoky v Paríži