Mraky sa sťahujú

Na dnešný deň nebude Angela Merkelová spomínať v dobrom. Podľa najnovšieho prieskumu až 40 percent Nemcov požaduje jej odchod. To samo osebe je obrovským varovaním.

29.01.2016 22:00
debata (18)

Akoby to nestačilo, CSU zverejnila list adresovaný kancelárke, v ktorom sa píše: „Bavorská krajinská vláda očakáva konečne účinné opatrenia spolkovej vlády, ktoré povedú k zníženiu prívalu utečencov.“ V opačnom prípade hrozí žalobou na ústavný súd.

Nad nemeckou kancelárkou sa sťahujú mraky.

To, že vláda prijala nový balík azylových opatrení, je len malá náplasť na súčasnú situáciu, lebo napriek odhadom, že až 400-tisíc žiadateľov o azyl naň nemá v Nemecku nárok, nádej, že sa týchto ľudí podarí urýchlene vrátiť späť do domovských krajín, je veľmi malá.

Myslieť si však, že riešením by bola výmena na jej poste, je v súčasnosti naivné. Neprospelo by to ani Nemecku, ani Európe.

Áno, chyba sa stala, a nie je to len názor nejakých xenofóbov. V aktuálnom rozhovore pre denník Die Welt to tvrdí aj renomovaný expert na migráciu Paul Collier z Oxfordu: „Mnoho ľudí pochopilo Merkelovej slová ako pozvanie.“

Európa preto musí vyslať jasný signál, že pre ekonomických migrantov tu nie je miesto a tí, čo tu hľadajú bezpečie, ho nájdu aj v susedných krajinách, ktoré sú rovnako bezpečné. Zároveň však platí, že Európa sa nemôže iba prizerať na to, čo sa deje na Blízkom východe, a preto by sa politici EÚ mali seriózne zaoberať Schäubleho návrhom na vytvorenie Marshallovho plánu pre tento región.

Ploty a peniaze poskytnuté Turecku problém čiastočne stlmia, ale nevyriešia. Keď ľudia z tohto regiónu nebudú mať žiadnu perspektívu na život vo svojej vlasti, budú stále riskovať nebezpečnú cestu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci