Teplé miestečko

Funkčný štát si nie je možné predstaviť bez fungujúcej byrokracie. Preto napríklad vo Francúzsku, kde má silnú úlohu štát, už viac ako dve storočia pripravujú úradníkov na prestížnych grandes écoles.

03.05.2016 14:00
debata (1)

Zatiaľ čo v krajine galského kohúta je nemysliteľné, aby sa na pozíciu vyšších štátnych úradníkov dostal niekto bez absolvovania povestnej Vysokej školy administratívy (École nationale d'administration), o tom, kto získa miesto v štátnej službe u nás, stále rozhoduje najmä to, či má „správnych“ známych, alebo či je členom tej „správnej“ strany. Odbornosť je druhoradá.

Pritom azda o ničom inom (s výnimkou odluky cirkvi od štátu) sa u nás už tak dlho nehovorí ako práve o odpolitizovaní štátnej správy. Na prvý pohľad je to veľmi jednoduchá vec. No v krajine, ktorá je doslova rajom byrokracie (podľa štatistiky ILO je v štátnej správe zamestnaných 200-tisíc ľudí, čiže na 1 000 Slovákov pripadá približne 37 úradníkov, čo nás radí na druhé miesto v EÚ!) je zároveň nesmierne ťažké presadiť, aby o personálnych nomináciách rozhodovala iba odbornosť.

O tom, že rodinkárstvo je u nás hlboko zakorenené, vypovedá aj minulotýždňová kauza, v ktorej sa otec slávneho hokejistu snažil vybaviť flek v štátnom podniku pre svojho druhého syna. Na Slovensku sa vždy nájde dostatok synov, dcér a švagrov, ktorí potrebujú teplé miestečko. Presadiť preto zákon o štátnej službe bude doslova zázrak. Politici v súvislosti s ním vždy správne hovoria, že je nevyhnutné optimalizovať počet a úradníkov a následne prijať definitívu. Lenže zatiaľ sa u nás „optimalizuje" tak, že počet úradníkov rastie. Preto aj definitíva je v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úradníci #rodinkárstvo