Železná lady 2?

Party sa skončila. A zatiaľ čo sa národ spamätáva z „kocoviny“, Johnson, Farage a Cameron sa potichu vytratili zo scény. Niekto však ten neporiadok po nich musí upratať.

13.07.2016 11:00
debata (5)

V situáciách, keď slabí muži zdupkajú, nastupujú silné ženy. Bude ňou Theresa Mayová, ktorá sa dnes presťahuje na Downing Street 10?

Podľa toho, čo o nej hovoria jej spolupracovníci, by mohla byť dôstojnou nástupkyňou Margaret Thatcherovej. Má „železnú“ schopnosť vládnuť, čo preukázala už vo funkcii ministerky vnútra. Hoci toto kreslo je všeobecne považované za veľmi horúce, vydržala v ňom neuveriteľných šesť rokov.

Paradoxne Mayová, ktorá bola za zotrvanie Británie v únii, teraz bude riadiť jej odchod. Ak si niektorí mysleli, že by sa mohla pokúsiť lavírovať a snažiť sa nejakým spôsobom o zachovanie členstva Spojeného kráľovstva v EÚ, tak nikoho nenechala na pochybách, že demokratické rozhodnutie občanov, akokoľvek s ním nie je stotožnená, plne rešpektuje.

„Brexit znamená brexit,“ odkázala všetkým. Vzhľadom na to, že sa už začali objavovať hlasy požadujúce revíziu či priamo ignorovanie referenda, je to dobrý signál, že na čele krajiny bude stáť skutočná demokratka.

Vycúvať so cťou z únie a pritom udržať pokope Britániu bude určite nesmierne ťažké. A to už len z toho dôvodu, že euroskeptické krídlo jej bude neustále pripomínať, že bola proti odchodu. Stačí si spomenúť, aký biľag sprevádzal u nás tých, ktorí boli v roku 1992 za zachovanie federácie…

Od toho, ako brexit zvládne, bude závisieť úspech jej konzervatívnej strany. Hoci v zákulisí sa šepká, že bude len dočasnou premiérkou, práve preto môže len prekvapiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová