Na pol žrde

V olympijskom Riu de Janeiro bude na najväčšom športovom sviatku viať aj ruská vlajka. Obrazne, mala by byť spustená na pol žrde, čo neznamená tragédiu, no symbolizovala by škrty v ruskej nominácii i výstrahu, aby si konečne najvyšší športoví funkcionári otvorene priznali vinu v dopingových škandáloch.

24.07.2016 22:00
debata (10)

Z nich ich usvedčila nedávna správa Svetovej antidopingovej agentúry. Ruská výprava mala mať pôvodne 387 športovcov, ale chýbať v nej budú pretekári s dopingovým pozadím.

Obrovský otáznik, ktorý visel nad účasťou ruskej výpravy na Hrách po tom, čo Športový arbitrážny súd vo štvrtok nevyhovel odvolaniu 68 ruských atlétov, padol v nedeľu popoludní. Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru sa neodhodlal k celoplošnému vylúčeniu ruskej výpravy z Hier vinou štátom riadeného dopingu. Stalo by sa tak po prvý raz v histórii. Rovnováha medzi kolektívnou vinou, o ktorú by šlo v prípade celoplošného zákazu, a individuálnou spravodlivosťou znamená, že účasť ruských športovcov je v kompetencii medzinárodných športových federácií.

Napokon vyhral zdravý rozum, ku ktorému nabádal aj bývalý skvelý francúzsky slalomár Jean Claude Killy. Tvrdil, že pod piatimi kruhmi niet miesta pre dopujúcich, no čistých športovcov nemôžu postihovať za to, že sa ničím neprevinili. O tom, že šlo možno o jedno z najzložitejších rozhodnutí exekutívy MOV, svedčí, že sa viackrát posunulo.

Medzitým sa objavil emotívny list matiek ruských športovcov, ktoré okrem iného apelovali na zmarenie celoživotných túžob ich detí. Niektorí ruskí olympijskí víťazi dali najavo, že vrátia zlaté medaily, ak Rusko nepustia do Ria…

Ostáva dúfať, že výstrahu vezmú v Rusku tak vážne, ako sa len dá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #doping #Rusko