Keď zlyháva štát

Tam, kde zlyháva štát, sa zvyčajne iniciatívy chopia rôzne paralelné štruktúry. V tomto smere nie je taktika kotlebovcov hliadkujúcich vo vlakoch ničím výnimočná. Výnimočné je iba to, že štát sa doteraz iba prizeral, ako si niekto uzurpuje moc, ktorá mu neprináleží.

03.08.2016 22:00
debata (80)

Slovenskí politici sa trestuhodne zahrávajú s dôverou občanov v štátne inštitúcie. Ak kompetentných nedokázalo z letargie prebrať ani to, že tri štvrtiny národa nedôverujú našej justícii, tak by sa mali zobudiť aspoň vtedy, keď sa im popod nos producírujú holohlaví mladíci, ktorí suplujú úlohu polície.

Je to nesmierny hazard. Ak sa v povedomí ľudí zakorení predstava, že od sudcov a policajtov nemožno očakávať pomoc, tak sa budú obracať na tých, ktorí im ju dokážu poskytnúť – teda na mafiánov a kotlebovcov.

Moderná doba prináša viacero príkladov, keď pocit ohrozenia a zlá ekonomická situácia vyniesli k moci tých, ktorí rozčarovaným masám sľubovali nastolenie poriadku.

Obrovská nespokojnosť, ktorá po prvej svetovej vojne panovala v Taliansku, umožnila Mussolinimu, aby zdvihol moc ležiacu doslova na ulici. Jeho bojové zväzky niekde "pomáhali“, inde zasa brutálne zakročili proti zástupcom demokratických strán, až napokon taliansky kráľ v snahe zastaviť chaos poveril vodcu fašistov zostavením vlády. Ducemu stačili len tri roky, aby v krajine zavládla diktatúra…

Táto malá historická odbočka poukazuje na to, že v skutočnosti nás od totalitnej priepasti delí iba kúsok. Našľapujeme bezstarostne po jej okraji a pritom si neuvedomujeme, že stačia dva, tri zlé kroky a ocitneme sa na jej dne.

Preto vždy, keď niekto hovorí: "Ak to nedokáže zabezpečiť štát, tak to urobíme my!“, mali by sme spozornieť. Akokoľvek ušľachtilé by boli jeho pohnútky, ten, kto sa pokúša zobrať zákon do vlastných rúk, vlastne ide proti platným zákonom.

Kotlebove hliadky vo vlakoch vytvárajú ilúziu, že sa starajú o občanov, no v prvom rade ide o premyslený marketing – spôsob, ako u ľudí získavať ďalšie body. Dôkazom, že nástroje propagandy už majú v malíčku, je video, ktoré nakrútili pri svojom hliadkovaní a následne ho vypustili do obehu. Ním dokážu osloviť ešte viac potenciálnych voličov.

Tento stav preto nie je možné ďalej tolerovať. Nevedno, čo sa zmenilo od apríla, keď sa železnice obhajovali, že voči kotlebovcom nemôžu zakročiť, no je správne, že sa konečne spamätali a hliadky zakázali.

Ako sa dalo očakávať, členovia ĽSNS si zo zmeny prepravného poriadku ŽSR ťažkú hlavu nerobia a už stihli svetu odkázať, že vo svojich aktivitách hodlajú pokračovať.

A tu by mala na rad prísť konečne aj polícia. Dôležité však bude, ako to urobí. Ak zasiahne iba proti kotlebovcom, tak je jasné, že tí to opäť propagandisticky zneužijú vo svoj prospech. Paralelne s týmto krokom preto musí dohliadať aj na poriadok v tzv. rizikových vlakoch.

Len tak sa podarí kotlebovcom zobrať vietor z plachiet. V opačnom prípade budú ďalej rásť. A keďže najnovšie Sulík okrem Smeru z možnej budúcej spolupráce nevylučuje nikoho (čím vlastne legitimizuje ĽSNS), predstava, že kotlebovci sa dostanú k moci, je zasa o niečo menej nereálna…

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ĽSNS