Na rázcestí

Štatistika môže byť i tou najcynickejšou zbraňou, keď sa zneužije na zastieranie hrozivého stavu štátu, jeho ekonomiky, ba aj morálky tých, čo ho riadia. Rovnako je nebezpečné, keď sa „overenými“ číslami zakrývajú zhubné trendy, ktorými sa spoločnosť rúti neznámo kam, možno až do samotného pekla.

21.08.2016 22:00
debata (10)

Očividne sa množia prejavy extrémizmu, prinajmenšom takých postojov. A v tejto atmosfére tvrdiť, že nič sa nedeje, lebo v tom a tom roku sa zaevidovalo toľko trestných činov z tohto balíčka a vlani to bolo iba toľko, je takisto zvrátené.

V preplnenom trolejbuse vás ktosi ozbíja o peňaženku a potom na policajnej stanici najväčšiu pozornosť venujú presviedčaniu, aby ste uviedli, že ste ju stratili. Lebo aj tak sa už nikdy nenájde. A v policajnom obvode iba stúpne kriminalita, za čo vyššie prémie veru nedostanú…

Pred kým a čím si to zatvárame oči? Chceme, aby nás dajaký superštatista v Bruseli pochválil, aké je to u nás fantastické. Veď čísla z tabuliek neklamú. Kto na to všetko napokon doplatí? Samozrejme, že radový a ten najpoctivejší ob­čan.

Preto každý krok, ktorý sa urobí v prospech toho, aby sme sa pravde pozerali do očí a podľa toho konali, hoci i na poli prevencie, treba privítať. Aj pokiaľ ide o sprísnenie legislatívy voči javom, ako sú xenofóbia, extrémizmus, rasizmus.

A že tí, čo zaobchádzajú neprijateľne so zákonmi, ktoré vychádzajú z reality, a nie z priania páčiť sa na medzinárodných konferenciách, budú mať dočinenia so Špecializovaným trestným súdom a možno aj osobitnými prokurátormi.

A nie s tými, čo všetko chcú iba zametať pod koberec, zneprehľadniť a falošne premaľovávať súčasnosť. Vyberme si konečne ťažšiu cestu, ktorá však vedie do lepšej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus