Škrečkovanie

Dúfaj v najlepšie, ale priprav sa na najhoršie. S podobnými múdrosťami je problém: dobre sa počúvajú, ťažšie sa plnia. Keď z nemeckej vlády unikol do médií návrh novej koncepcie civilnej obrany, dočkal sa presne toho, čoho sa v dnešných časoch mohol.

24.08.2016 12:00
debata (15)

Na jednej strane najmä ľavicoví politici obviňujú vládu Angely Merkelovej zo šírenia strachu, na druhej strane je koncepcia aj terčom humoru v médiách a na internete.

V kurze je opäť zosilnené volanie po spoločnej európskej armáde, po zvyšovaní rozpočtov na obranu, aj po obnovovaní povinnej vojenskej služby.

Koncepcia, obsiahnutá v 70-stranovom dokumente ministerstva obrany, okrem iného odporúča, aby si domácnosti zriadili zásoby pre prípad núdze na dva týždne: 28 litrov pitnej vody, päť kilogramov chleba, cestovín, ryže či zemiakov, šesť kilogramov zeleniny atď. na osobu.

Minister vnútra Thomas de Maiziere k tomu tvrdí, že Nemecko jednoducho musí byť pripravené reagovať na možnosť, že budú otrávené jeho zásoby pitnej vody či potravín, alebo prerušené dodávky plynu a pohonných hmôt.

Práve z tejto časti návrhu sa stal hit, pre ktorý Nemci vymysleli nový hashtag (kľúčové slovo na sociálnych sieťach): „Hamsterkäufe“, čiže škrečkovanie. Niektoré nemecké denníky už stihli priniesť vo svojich humoristických rubrikách obrázky spomínaných hlodavcov s komentármi typu: „Koniec sa blíži“ (Die Tageszeitung), alebo „Škrečkovia sú v Nemecku vypredaní“ (Die Welt). Na internete im kontrujú archívne fotografie vypľundrovaných obchodov s nápismi, ako: „Hamsterkäufe: Takto to vyzerá v supermarkete dve hodiny po otvoren.“

Je nemecká vláda vinná zo šírenia strachu? Podpredseda Zelených Konstantin von Notz podľa BBC tvrdí, že určite dáva zmysel, keď chce vláda po viac ako dvadsiatich rokoch novelizovať zásady civilnej obrany. Dodáva však, že nie je dobré pliesť si vojenskú obranu s bojom proti terorizmu, a že on sám „si nevie predstaviť taký scenár útoku, ktorý by (vládu) oprávňoval vyzývať verejnosť na hromadenie zásob“.

Nemecká vláda, ktorá sa má návrhom zaoberať dnes, si taký druh útoku zjavne predstaviť dokáže. A nielen to. V kurze je opäť zosilnené volanie po spoločnej európskej armáde, po zvyšovaní rozpočtov na obranu, aj po obnovovaní povinnej vojenskej služby. Tá bola v samotnom Nemecku zrušená pred piatimi rokmi, lenže z ústavy nevypadla, a tak môže byť kedykoľvek poľahky obnovená. Extrémy obvykle nebývajú najrozumnejšou reakciou.

Keď vláda najsilnejšieho štátu na kontinente uznáva za potrebné zvyšovať pripravenosť svojich ľudí na bližšie nešpecifikované útoky a konflikty, asi sa to nedá celkom odbiť iba humornými príspevkami na internete.

Na druhej strane, to posledné, čo dnes Európa potrebuje, je pritakať polopríčetným hlásateľom apokalypsy, podľa ktorých rozumný človek má už dávno na záhrade protiatómový bunker a v pivnici päť vriec zemiakov.

Nakoniec, nezabúdajte: keď vám v strede Európy vaša vláda nedokáže ani za dva týždne dodať základné potraviny či pitnú vodu, s najväčšou pravdepodobnosťou máte taký problém, ktorý nezmizne, ani keby ste mali v špajzi prichystaných sto kíl cestovín.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #civilná obrana