Jednoduché riešenia?

Kto čakal, že Angela Merkelová si po návrate zo summitu G 20 začne sypať popol na hlavu pre prehru CDU v krajinských voľbách, veľmi sa mýlil. Nemecká kancelárka všetkým odkázala, že v utečeneckej otázke hodlá pokračovať v nastúpenom trende.

09.09.2016 12:00
debata

"Nemecko sa od založenia republiky stále mení. Zmena nie je nič zlé. Nemecko zostane Nemeckom.“ Týmito kľúčovými slovami chcela dodať ľuďom odvahu, že zmena neprináša len negatíva a zároveň ich ubezpečiť, že Nemecko zostane tým, čím je.

V Mníchove si zjavne jej prejav vyložili po svojom, lebo šéf CSU Horst Seehofer zavelil, že Nemecko musí zostať Nemeckom. Opäť sa tak potvrdilo, že keď dvaja hovoria to isté, nie je to vždy to isté.

Bavorský premiér, ako presvedčený konzervatívec, si zjavne neželá žiadne zmeny. Dosiahnuť to chce prostredníctvom zákona, aby horná hranica pre počet prijatých migrantov bola stanovená na 200-tisíc ročne a zákazom nosenia buriek.

Kým prvý návrh má v sebe racionálne jadro, lebo každá krajina má limitovanú kapacitu (a pred časom takéto opatrenie zaviedlo aj susedné Rakúsko), tým druhým úplne zbytočne vykopáva otvorené dvere. Navrhovať niečo také v krajine, kde 70 % moslimiek nenosí ani len šatku a nájsť čo i len jednu s burkou či nikábom by mu zabralo strašne veľa času aj v berlínskych štvrtiach Kreuzberg a Neukölln, v ktorých je najväčšia koncentrácia cudzincov v Nemecku, je úplne zbytočné a oslabuje to ostatné návrhy.

Napr. požiadavka na prísnejší postup proti tým, ktorí odmietajú kontakt s lekárkami alebo učiteľkami len preto, že sú to ženy, je úplne namieste, lebo takéto správanie je v Európe neakceptovateľné. Seehofer tak úplne zbytočne nahráva na smeč svojim protivníkom, ktorí o ňom tvrdia, že ponúka iba jednoduché riešenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová