Aféra a jej časti

Aféra Kočner – Lipšic má niekoľko kapitol, ktoré navzájom súvisia iba vďaka menám zúčastnených.

19.10.2016 22:00
debata (25)

Takže po poriadku. Marián Kočner bol zapletený už v primnohých podozrivých transakciách a primnohých aférach na to, aby súdny človek bral jeho slová vážne. Všetko, čo o sebe táto postavička vypustí z úst, treba desaťkrát preveriť predtým, ako by ste mu prípadne aj uverili. Má nedôveryhodná a skrz–naskrz nesympatická osoba právo na právnu ochranu? Pointa je v tom, že má. Bankové tajomstvo či ochrana osobných údajov sa týkajú všetkých a jediný, kto to môže zmeniť, je súd. O tom nerozhodujú úklady oligarchie či mafie. To sa volá právny štát.

Pamätáme si, ako Daniel Lipšic v úlohe ministra vnútra odchádzajúcej vlády Ivety Radičovej robil obdeň tlačovku, aby ukazoval, že len on je schopný zatočiť s Gorilou a oligarchiou, a tak musíme celkom racionálne pripustiť, že pritom mohol urobiť aj chyby. A keďže sme nezabudli, ako sa na tých tlačovkách Lipšic rád dramaticky oháňal všemožnými dokumentmi a papiermi, dokážeme si celkom bez zaujatia predstaviť, že medzi nimi mohli byť aj také, ktorých obsah nemal právo nikomu ukazovať. Ani, verejne, ani súkromne.

Jednoducho preto, lebo minister nerozhoduje o tom, či sa napríklad údaje o bankových účtoch majú zverejniť, alebo nie. Nerozhoduje o tom ani vtedy, ak tie údaje patria niekomu podozrivému či vyšetrovanému. Nerozhoduje o tom ani vtedy, ak sú to údaje podporujúce podozrenia o nekalej činnosti. Minister vnútra nie je ani vyšetrovateľ, ani prokurátor, ani sudca. Je len politickým šéfom rezortu.

Nesmel by to však byť Lipšic, aby k afére nepridal svoju vlastnú kapitolu. Pamätáte si, ako kedysi propagandisti vykladali svet? Ani lístok vo vetre sa nesmel pohnúť bez toho, aby v tom nebol namočený „medzinárodný imperializmus“, alebo, v opačnom prípade, „tábor mieru a socializmu“.

Ani lístok na Lipšicovom strome sa nesmie pohnúť bez toho, aby v tom nebola namočená oligarchia, mafia, Bašternák, Kaliňák, Fico. On síce už vraj nie je politik, ale boja sa ho ako politika. Sily Temnôt vypúšťajú z polície či prokuratúry informácie o jeho stíhaní skôr, než ich dostal on. On však vedel, že sa niečo naňho chystá, vďaka Silám Svetla, ktoré – vypúšťajú z polície či prokuratúry informácie pre jeho potrebu. Atď.

Lipšic svojím zlozvykom zabaliť každé verejné vystúpenie do patetického konšpiračného balastu sám devalvuje hodnotu prípadných oprávnených otázok. Napríklad, čo také nové sa v kauze mohlo vyskytnúť po štyroch rokoch, keď s ňou vyšetrovateľ vyrukoval až teraz. Nuž a verný samému sebe zostal, pravdaže aj Kočner. Údajnú neprávosť proti svojej osobe chce dokazovať pomocou porušenia ochrany osobných údajov ďalších osôb, v tomto prípade novinárov. Nechutné spravodajské hry, ktoré pre zmenu devalvujú prípadné otázky v jeho prospech, sú Kočnerovým samostatným príspevkom do aféry.

Jadrom aféry však naďalej zostáva úplne obyčajná otázka, či Lipšic ako minister vtedy porušil Kočnerove práva, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Marian Kočner