Nočná mora za dverami

Akoby kampaň pred voľbami, v ktorých si majú Američania vyberať medzi zlou kandidátkou a nebezpečným kandidátom, už nebola dosť toxická.

31.10.2016 13:00
debata (7)

Riaditeľ FBI hodil v piatok, jedenásť dní pred volebným utorkom, do pľacu akýsi predmet, o ktorom vyhlásil, že by to teoreticky mohla byť aj bomba, a významne sa odmlčal.

Keď riaditeľ FBI James Comey v júli uzatváral vyšetrovanie e-mailov Hillary Clintonovej z čias, keď bola ministerkou zahraničných vecí USA (2009 až 2013), skonštatoval, že Clintonová síce hrubo zanedbala bezpečnosť, keď používala svoj domáci server na služobnú poštu, lenže preskúmaním tisícov e-mailov nevznikla nijaká príčina na trestné stíhanie. „Podľa nášho názoru žiaden rozumný prokurátor by taký prípad neprevzal,“ povedal vtedy doslova.

Čo sa odvtedy zmenilo? To dnes podľa všetkého nevie ani riaditeľ FBI. Čo mu však nezabránilo poslať v piatok Kongresu list, v ktorom tvrdí, že e-maily objavené náhodou pri vyšetrovaní celkom iného prípadu „by mohli mať význam“ pre už raz uzavreté vyšetrovanie bývalej ministerky.

Nové e-maily objavili pri vyšetrovaní bývalého kongresmana Anthonyho Weinera, podozrivého z toho, že posielal sexuálne explicitné odkazy 15-ročnému dievčaťu. Počítač, ktorý pritom používal, občas používala aj jeho manželka Huma Abedinová, ktorá je asistentkou Hillary Clintonovej, a práve nejaká jej korešpondencia s Clintonovou môže byť tým, o čom tak tajomne hovorí, alebo skôr mlčí, riaditeľ FBI.

Comey v liste Kongresu nepíše, že by sa vyšetrovanie malo obnoviť, ani nijako nové e-maily nešpecifikuje. Otázkou teda je, načo riaditeľ FBI takýto vágny list jedenásť dní pred voľbami vôbec Kongresu poslal?

Tábor Hillary Clintonovej je samozrejme pobúrený, pričom Clintonová vyhlasuje, že si je absolútne istá neškodnosťou nájdených e-mailov. Tábor Donalda Trumpa sa, naopak, triumfálne raduje. Trump a jeho mítingové publikum s novou chuťou posiela Clintonovú do väzenia.

V skutočnosti však Comey svojou vágnosťou poškodzuje aj Trumpa, hoci ten si to sotva uvedomuje. Momentálne nik nepredpokladá, že by počínanie riaditeľa FBI mohlo významne zvrátiť celkový výsledok volieb: Clintonová aj tak najskôr vyhrá, i keď o týždeň v utorok to ešte môže byť napínavé. Oveľa väčšou šancou pre Trumpa by mohlo byť, keby novo objavené e-maily naozaj obsahovali nejaké závažné skutočnosti, alebo keby boli známe aspoň ich náznaky. Comey však mlčí a ak by sa aj vyšetrovanie obnovilo, do 8. novembra sa sotva stihne uzavrieť.

Comey voľby najskôr nezvráti, môže však zmeniť povolebnú situáciu. Ak Trump (aj vďaka riaditeľovi FBI) neprehrá katastrofickým rozdielom, ale len tesne, šance tých republikánov, ktorí by chceli po jeho odstavení v strane vyvetrať a pokúsiť sa o jej obnovu, budú zredukované na minimum. A čo sa Clintonovej týka, jej prezidentovanie bude od samého začiatku nočnou morou škandálov a sťaby škandálov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Hillary Clinton