Dépehačkári

Podvody s nadmernými odpočtami DPH sa u slovenských podnikavcov už roky tešia značnej obľube. Nie je to vyložene „slovenský šport“, o čom svedčia obdobné prípady aj u našich susedov.

07.11.2016 22:00
debata (5)

Tento rok dokonca nemecké daňové úrady odhalili skupinu islamistov, ktorí v Bavorsku takýmto spôsobom chceli financovať džihád. Je zrejmé, že tento ľahký spôsob zbohatnutia priťahuje špekulantov všetkých krajín, ide len o to, ako sa tomu dokážu jednotlivé štáty brániť.Tento rok dokonca nemecké daňové úrady odhalili skupinu islamistov, ktorí v Bavorsku takýmto spôsobom chceli financovať džihád. Je zrejmé, že tento ľahký spôsob zbohatnutia priťahuje špekulantov všetkých krajín, ide len o to, ako sa tomu dokážu jednotlivé štáty brániť.

Aj keď daňové úniky s DPH sa u nás vďaka prijatým opatreniam podarilo v posledných rokoch čiastočne znížiť, tzv. daňová medzera dosahuje stále závratných 30 % (!), čo je v porovnaní s európskym priemerom takmer dvojnásobok. A tak asi nikoho neprekvapí štatistický údaj, že Slovensko má hneď po Rumunsku druhý najmenej efektívny výber DPH v Európe.

Čiže Slovensko nie je až také chudobné, len si nedokáže urobiť poriadok v takej zásadnej veci, ako je výber DPH. Ak by štátny rozpočet nebol „tunelovaný“ nadmernými odpočtami dane z pridanej hodnoty, zostalo by v ňom viac peňazí pre „podvyživené rezorty“. Preto by malo byť v záujme politikov a príslušných inštitúcií klepnúť po prstom dépehačkárom.

V krajine, kde existuje podozrenie, že podvody s vratkami DPH siahajú až do najvyšších poschodí politiky, však nemožno čakať žiadne zázraky. A preto vďaka za každý zásah!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #odpočty DPH