Všetky ďalšie kaše

Mnohí politici a analytici sa dnes uchyľujú k osvedčenému sloganu: žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarila. Donald Trump vraj bude nakoniec zrejme iným prezidentom, než ako sa javil v predvolebnej kampani.

11.11.2016 10:00
debata (18)

Áno, jedna kaša časom vychladne. Ide však aj o to, koľko nových horúcich káš sa medzitým navarí. Samozrejme, že Trump bude iný v porovnaní so svojimi predvolebnými rečami: nemôže nebyť, už len preto, lebo takmer všetko, čo pred voľbami vypustil z úst, bola lož. A vždy, keď ho pri nejakej lži pristihli, reagoval vypustením ďalšej, podľa ktorej nikdy nepovedal tú predošlú. Na základe čoho sa máme domnievať, že „iný“ bude v jeho prípade znamenať „lepší“?

V októbri uverejnil Trump „zmluvu s voličmi“, v ktorej zhrnul plány pre prvých sto dní svojej vlády. Nie všetky znejú zle. Napríklad navrhuje obmedziť možnosti politikov a úradníkov Kongresu stať sa okamžite po odchode z funkcie platenými lobistami. Háčik je len v tom, že na to bude potrebovať súhlas ľudí z toho istého Kongresu.

Sú tu však aj iné veci. Tak napríklad pod zámienkou tvorby pracovných miest sľubuje zrušiť akúkoľvek reguláciu v oblasti energetiky, čo znamená návrat k neobmedzenej ťažbe fosílnych palív. Hlupáci nech sa ďalej tešia na to, ako tento priateľ multimiliardového ropného, plynového a uhoľného biznisu „zatrasie so systémom“.

Čím naozaj plánuje zatriasť, je celosvetová koalícia národov v boji proti globálnemu otepľovaniu. Vo chvíli, keď sa z ťažko vybojovaných zmlúv stiahne jeden z najväčších znečisťovateľov ovzdušia na planéte, hrozí, že sa zrútia ako domčeky z karát. Na to, aby splnili svoj účel aj bez USA, budú sa musieť pre všetkých ostatných pritvrdiť. To povedie buď k nekonečným rokovaniam, pri ktorých bude realita otepľovania neustále predbiehať prerokúvanú agendu, alebo rovno k tomu, že zo zmlúv začnú cúvať ďalší veľkí znečisťovatelia pod zámienkou, aby nestratili konkurencieschop­nosť.

Tí, čo si myslia, že Trumpov odpor k NAFTA, TPP či TTIP je konštruktívny, nech si všimnú zadné vrátka, ktoré si otvára vyhlásením, že zmluvu NAFTA „buď“ zruší, „alebo“ vyrokuje odznova.

Trump zlikviduje Obamov pokus o to, aby mal každý Američan zdravotné poistenie – a republikánsky Kongres mu v tom pomôže. Asistovať mu bude aj pri zrušení zmluvy, ktorá zaviazala Irán nepokračovať v jadrovom programe. Čínu plánuje pre začiatok zaradiť medzi „špekulantov s menou“, pretože Číňania majú tú drzosť kupovať americké vládne poukážky a dlhopisy. Obranná spolupráca je pre neho otázkou kšeftu: ak chce niekto americkú pomoc, nech si ju zaplatí. Ak si niekto navráva, že Trump je mierotvorca, pretože si v kampani vymieňal komplimenty s Kremľom, nech sa len teší. Nie je predsa zakázané byť prostáčikom. My ostatní si povedzme, že idiotský múr na hranici s Mexikom bude ešte tým najmenším problémom.

Panika je nanič, tá nikdy žiadnu hrozbu neodvráti. Rovnako nanič je však aj strkať hlavu do piesku. Svet s Trumpom v Bielom dome nebude čistejší ani bezpečnejší. Prichystajme sa na to.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump