Peniaze! Kto sa hlási?

Kto chce vyšší plat, nech sa prihlási, dala by sa so zveličením pomenovať súčasná situácia na trhu práce. Tak to aspoň vidia niektorí analytici.

01.01.2017 17:00
debata

Práce je vraj prebytok a ľudí málo, nuž jedine rast platov môže byť výsledok. Stačí sa však pozrieť do Rimavskej Soboty a analytici sa vrátia späť na slovenskú zem.

Kto tam chce dobrú robotu blízko od domu, musí držať hubu a krok. Zamestnávatelia ponúknu minimálnu mzdu a k tomu možno 50 eur ako bonus na ruku. Na jedno dobré pracovné miesto je tam stále zástup čakateľov. Byť moderný, a teda pracovne flexibilný, nie je jednoduché. Mnohí majú vo svojom rodisku rodinné väzby, starých rodičov.

Nie každý sa môže vybrať do Bratislavy a zobrať robotu, kde dávajú 800 eur mesačne. Navyše keď majú dať 200 eur za ubytovanie a 200 eur na dopravu, ani hlavné mesto nie je až také terno. Netreba však zase upadať do pesimizmu. Minimálna mzda rastie a štát láka do práce dlhodobo nezamestnaných aj súbehom dávok a platu. Je to o niečo lepšie, pracovných ponúk pribúda a je reálne, že aj v takej Rimavskej Sobote sa to na budúci rok zlomí.

Exportu sa darí a netreba sa hanbiť požiadať o vyšší plat. Zamestnávatelia postupne budú musieť ľuďom pridať. Dokazuje to aj tohtoročná situácia s odmenami, ktoré niektoré firmy nadviazali na plnú dochádzku či ochotu pracovať aj cez víkendy a sviatky. A to aj tam, kde voľakedy robota nebola. Čo by sme pred piatimi rokmi dali za stav, keď je v mestách viac roboty ako ľudí? Pesimizmus definitívne nie je na mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platy #odmeny