Pozor na želania

Keby sa nejakým podivuhodným žartom osudu minulý rok po referende o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie dostal v Londýne k veslu Nigel Farage, chaos, ktorý by nevyhnutne nasledoval, by bol smutný, ale len pre málokoho naozaj prekvapujúci.

10.01.2017 11:00
debata (12)

Farage by však mal jasno aspoň v tom, o čo mu ide. Na rozdiel od konzervatívneho kabinetu Theresy Mayovej, ktorý, hoci je zložený zo samých zástancov brexitu, doteraz nedokázal povedať, čo chce vlastne docieliť.

Keď v októbri minulého roka Mayová v interview pre Sky News uviedla, že aktivuje článok 50 o vystúpení z Európskej únie do šiestich mesiacov a že zníži imigráciu z krajín EÚ, britská libra prudko stratila na hodnote.

Finančné trhy britskú menu takto „odmenili“ za logické očakávanie, že len čo začne Spojené kráľovstvo obmedzovať voľný pohyb osôb v rámci únie, vypadne zo spoločného trhu, pretože z týchto dvoch vecí podľa úniových pravidiel nemožno jednu vynechať a druhú si ponechať.

Keď v túto nedeľu Mayová – opäť v Sky News – vyhlásila, že Británia nemôže očakávať, že si po svojom odchode z EÚ ponechá „kúsky“ z bývalého členstva v klube, libra opäť spadla voči doláru i euru. Zbytočná panika? Mayová takto reagovala na otázku, či bude pri rokovaniach o brexite preferovať kontrolu imigrácie na úkor zotrvania na spoločnom trhu. Logický uzáver z októbra sa tak opäť dostal na stôl.

Keď sa premiérke doniesol účinok, aký mali jej slová na národnú menu, reagovala rozhorčením nad podľa nej nevhodným termínom „tvrdý brexit“. Ona sama sa vraj o žiaden tvrdý exit neusiluje a pri rokovaniach s EÚ bude jej cieľom „čo možno najlepšia“ dohoda o vzájomnom biznise.

Problém však je, že vypadnutie Británie zo spoločného trhu iba preto, aby vláda mohla obmedzovať počty obyvateľov EÚ žijúcich a pracujúcich v Británii, bude naplnením definície „tvrdého brexitu“ bez ohľadu na to, ako sa to rozhodne nazývať Mayová.

A že práve toto je niečo, čoho sa najviac obávajú obchodníci, firmy a banky sústredené v londýnskej City. Čo je dôvod, pre ktorý malo Mayovej dodatočné uhládzanie nedeľných výrokov zo Sky News len malý efekt.

Ten úplne najväčší problém však je, že čím vehementnejšie bojuje Mayová proti používaniu „nesprávnych“ slovíčok, tým viac vyniká nedostatok tých „správnych“ slovíčok z jej vlastných úst. Hoci podľa jej prísľubu začne Británia rokovať o podmienkach vystúpenia z únie do konca marca (a to bude skôr, ako sa nazdáme), nikto v Británii nevie, aký je vlastne plán.

Aby neistoty nebolo dosť, v tú istú nedeľu v inom interview škótska „premiérka“ Nicola Sturgeonová upozornila Mayovú, že neblufovala, keď pohrozila druhým referendom o nezávislosti v prípade, že bude Škótsko tlačené „cez útes tvrdého brexitu“.

Dávajte si dobrý pozor na to, čo si želáte, mohlo by sa vám to totiž splniť, znie okrídlená veta. Tá o vlas väčšia polovica Britov, ktorá hlasovala za odchod z EÚ, má túto vetu na tanieri. A neservíruje im ju nikto iný, ako tí konzervatívci, ktorí za brexit robili kampaň a sľubovali, že všetko bude lepšie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nigel Farage #Brexit