Súmrak rozumu

Donald Trump sa ujal vlády. Nemusí sa nám pozdávať a ani sa nám nepozdáva. To najhoršie však môže nastať okolo nás.

20.01.2017 22:00
debata (144)

Jeden vychytený slovenský finančný analytik a spolumajiteľ brokerskej firmy sníva s otvorenými očami o tom, ako Donald Trump definitívne porazí „svetový socializmus“. Čím sa myslí socializmus „americký, európsky, čínsky“. Ako? Jednoducho: Trump v Spojených štátoch „obnoví kapitalizmus“ a nasledovať bude pobrexitová Veľká Británia. Zvyšok sveta potom „uzbroja“ až ku kolapsu podľa vzoru Ronalda Reagana. A potom „príde druhá vlna, ktorá prečistí svet. Zbaví ho toho, čo mnohí ešte stále obdivujú ako socialistický ideál. V skutočnosti je to iba snaha o totalitnú vládu, ktorá ničí ekonomiku a ľudskú slobodu".

Iní slovenskí tiežekonómovia majú tiež svoje sny. Napríklad členovia istého „nezávislého fóra“, podľa ktorých „súčasná migrácia je precízne politicky a mediálne organizovaný stret s našou európskou civilizáciou“. Títo veľduchovia pozorujú, ako sa vraj Európania stávajú nevoľníkmi vo vlastnej krajine aj vďaka uplatňovaniu „ľudskoprávneho imperializmu zo strany protinárodne orientovaných štruktúr“. Konvolút, ku ktorému sa svojím podpisom pripojil aj náš prezident Policajného zboru (!), nového amerického prezidenta menovite nespomína. Súvislosť je však zrejmá.

Inauguráciou Donalda Trumpa vstúpil do novej éry celý svet. Bude len na nás, či sa éra, v ktorej bude mať hocičo, čo sa ktorejkoľvek babe prisnilo, rovnakú váhu ako fakty a pravda, stane len poľutovaniahodnou epizódou, alebo nastane trvalejší súmrak rozumu.

Mnoho úvah o tom, čo vlastne môžu a nemôžu Trump a jeho ekipa multimilionárov, konšpirátorov a náboženských blúznivcov počas nasledujúcich štyroch rokov spôsobiť, neberie do úvahy jeden dôležitý faktor. Nech už budú nápady ich administratívy akokoľvek streštené, doma budú ešte stále narážať na Kongres a ústavu, a vo svete na existujúci systém a štruktúry (napríklad na Európsku úniu či OSN). To najhoršie, čo môžu urobiť, bude to, keď sa im podarí rozšíriť rady ľudí, ktorým na pravde záleží práve tak málo ako novému americkému prezidentovi. V Spojených štátoch, vo svete i u nás na Slovensku. Už teraz sa množia a za svoje ignorantstvo sa vôbec nehanbia.

Je toho veľa, čo sa môže skončiť katastrofou. Trumpova romanca s Vladimirom Putinom sa môže skončiť konfrontáciou ešte skôr, ako sa stihne rozvinúť. Obchodná vojna s Čínou môže vyústiť do rozpadu globálnej ekonomickej spolupráce, na čo doplatia v prvom rade menej rozvinuté regióny sveta. Militantne primitívny prístup k medzinárodným problémom vrátane problému migrácie môže zmnohonásobiť hrozbu islamistického terorizmu a v odpovedi na to posilniť politický dopyt po extrémnej pravici v Európe a tak ďalej.

Ak však ešte popritom ponecháme bez odpovede šíriacu sa hlúposť a konšpiračné šialenstvo okolo nás, prispejeme ku katastrofám, na aké by jeden ignorant na čele Spojených štátov sám nikdy nestačil.

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump