Ten múr už stojí

Múr na hranici Spojených štátov a Mexika sa stal obchodnou značkou Donalda Trumpa v jeho politickom ťažení. Potrebuje ho Trump naozaj postaviť? Vôbec nie.

27.01.2017 13:00
debata (38)

Svojmu účelu by poslúžil, i keby nikdy neuzrel svetlo sveta. Vlastne už poslúžil. A podobné je to s mnohými inými politickými úkazmi. V Amerike či u nás.

Stena z tehál, tvárnic či betónových blokov zosobňuje, o čo tu ide, lapidárnejšie ako tisíce slov. Predstava múru nepotrebuje vysvetlivky, paragrafové znenie a dodatky pod čiarou. Účelom je zjednodušiť svet na vnútornej strane fyzickými prostriedkami: nevhodných vyhodíte von a nevpustíte dnu. Pravdaže, preto bude treba, aby na múre patrolovala stráž. Môžbyť hoci za pomoci pozorovacích dronov. Samotná stráž však bude musieť byť rovnako fyzická, ako je fyzický ten múr. A pretože musí mať odstrašujúci účinok, bude musieť byť ozbrojená a pripravená svoje zbrane aj použiť.

Prvá je teda definícia tých, ktorých medzi sebou nechceme, farbou pleti či náboženstvom (nemýľme sa, nejde o legálnosť či ilegálnosť: o bielych Európanoch, ktorí prišli do USA ako turisti a už ich nikto nikdy nedostal z Ameriky preč, nepadlo ani slovo). Nasleduje fyzická eliminácia – ich vyhľadanie a deportácia. Ak bude treba, aj s rodinami. A potom fyzická eliminácia pokusov o narušenie nového status quo.

To je súbor predstáv, pod ktorý sa vám podpíše každý fašista. A na jeho vytvorenie sme vôbec nepotrebovali použiť slovo fašizmus a spomínať čierne košele. Obrana demokracie sa začína obranou práv a slobôd, nie vykrikovaním slova demokracia. A na to, aby sme cítili hrozbu fašizmu, nepotrebujeme sledovať, či niekto rád listuje v Mein Kampfe.

Červené šiltovky s heslom o urobení Ameriky znovu veľkou, ktoré Trump nasadil na hlavy svojho štábu a svojich roztlieskavačov, boli vyrobené v Číne. Slovenskí náckovia zasa z času načas pochodujú s „fakľami“, ktorými sú v skutočnosti záhradné odpudzovače komárov. Ak by sme však z komických detailov o „fake“ čapiciach a pochodniach chceli robiť nejaké uzávery ohľadom ich nebezpečnosti, robili by sme podobnú hlúposť ako súdni znalci, ktorí chcú premeriavaním uhlov paže a trupu vážne zistiť, či niekto hajloval, alebo ho len náhle postihol kŕč.

Bolo by veľmi ľahké a pohodlné, keby sa hrozba fašizmu obmedzovala na politikov otvorene sľubujúcich zničenie demokracie, idiotov oslavujúcich holokaust na internete či v horách trénujúcich ozbrojené obsadzovanie obývaných oblastí a iné, podobne užitočné „zručnosti“. Trumpov múr ešte nestojí, a už prilákal milióny Američanov do tábora, ktorému fyzická čistka v celonárodnom meradle nepripadá ako šialenstvo. Koľko takých múrov stavajú naši politici? Nielen naši otvorení fašisti. Napríklad aj naši hrdinskí bojovníci proti politickej korektnosti s tenučkou kožičkou, ktorá neznesie ani tú najmenšiu „nekorektnú“ kritiku na ich adresu. Alebo dokonca rôzni vášniví „antifašisti“, jedným dychom dodávajúci, že ochrana menšín nie je ich starosť.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump