Hanba slovenská, s. r. o.

PETER JAVŮREK: Keď chcete vedieť, prečo je u nás vlastenectvo kontroverzným pojmom, nemárnite čas hľadaním mýtických odrodilcov a nepriateľov národa.

22.02.2017 22:00
debata (68)

Pozrite sa na ľudí, ktorí si z vlastenectva urobili lukratívnu živnosť.

Živnosť profesionálnych Slovákov nie je lukratívna preto, lebo by azda priamo nejako zvlášť vynášala. Samozvaní baťkovia by isto našli sto iných spôsobov, ako prísť k peniazom či chodiť na exotické dovolenky. Ich živnosť je lukratívna tým, že za príjmy, ktoré majú zabezpečené od štátu priamo zákonom, nemusia ponúkať prakticky nijakú protihodnotu.

Za peniaze, ktoré im poskytuje štát na základe zákona, môžu ideológiu vydávať za vedeckú činnosť a propagandu za umelecké dielo. Pod strechou historickej národnej ustanovizne a dnes verejnoprávnej kultúrnej inštitúcie môžu nerušene rozvíjať svoje osobné záľuby a deviácie. Napríklad reštaurovanie a šírenie ľudáckeho pohľadu na slovenské dejiny a prítomnosť. Pridanou hodnotou je drzosť, s akou si osobujú právo určovať, čo je a čo nie je slovenské, kto národu pomáha a kto škodí. Táto pochybná pridaná hodnota je aj najväčšou tragédiou ponovembrovej Matice slovenskej.

Namiesto toho, aby svojou vydavateľskou činnosťou vypĺňala medzery, ktoré unikajú komerčnému sektoru (tak ako sa čosi podobné očakáva od verejnoprávnych médií oproti ostatným), zneužíva fondy na propagandu proti záujmom demokratického štátu, ktorý hneď na začiatku svojej ústavy deklaruje, že sa neviaže na žiadnu ideológiu. Namiesto toho, aby poctivo mapovala históriu národa, šíri o nej buď slabomyseľné mýty á la tzv. alternatívne médiá, alebo rovno ľudácku propagandu.

Najnovšie dielko s názvom Bez 14. marca je krásnou ukážkou. Či niekto priamo porušil zákon, nech posúdia iní. Ak však má byť ten päťminútový politický komentár „umeleckým dielom“, potom aj sprejovanie hákových krížov môže byť vlastne len umeleckým stvárnením svastiky. Odhliadnuc od absurdností typu: nebyť Tisa, nebolo by ani SNP (isteže, a nebyť Judáša, nebolo by Ježiša), celé posolstvo sa dá zhrnúť do vety: režim a tragédie, na ktorých sa podieľal, sú poľutovaniahodné, dôležitejšie však je, že Slováci mali svoj štát. Nebyť toho, ktovie, ako by boli vojnu prežili.

Nuž bez Tisa a ľudákov by Slováci vojnu prežili práve tak, ako prežili tatárske nájazdy, turecké nájazdy, stavovské povstania, protireformáciu, revolúciu z meruôsmych rokov, prvú svetovú vojnu, epidémie moru, cholery či španielskej chrípky… Bol len jeden zaručený scenár, v ktorom by to Slováci ako národ nakoniec neprežili: keby bol Hitler vyhral. A ľudáci mu práve k tomu aktívne pomáhali.

Ľudia, ktorí z Matice slovenskej urobili azylový dom pre ľudáckych zombie a ich učeníkov, nielenže spreneverili túto inštitúciu jej poslaniu. Majú nemalý podiel i na tom, že prihlásiť sa k vlastenectvu na Slovensku dodnes znamená riskovať, že vás to automaticky zaradí k nacionalistom, xenofóbom, nedemokratom. Jednoducho, k nim a k takým ako oni.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská