A bez Prešova

Je vždy na zaplakanie, keď politika poráža rozum. A ešte horšie je, keď si politici prihrievajú svoj politický guláš na úkor ľudí.

25.02.2017 07:00
debata (6)

Situácia okolo obchvatu Prešova je v tomto smere bizarná. Politici narábajú s číslami o intenzite premávky a nákladoch na výstavbu obchvatu, ako keby boli expertmi na všetko. Prešovčania sami vedia, ako to v meste vyzerá.

Krajské mesto je bez obchvatu a doprava tam kolabuje. Intenzita premávky bola spočítaná pred dvoma rokmi a teraz sa ukazuje, že súčasné čísla sú už o 50 percent vyššie, ako boli v roku 2015. Napriek tomu sa nájde niekto v zákulisí, kto múti vodu a povie, že obchvat mestu nepomôže, je predražený a po dokončení bude poloprázdny. Preto vraj nemusí byť diaľnica 4-prúdová, ale stačia dva pruhy. A ušetriť sa vraj má aj tým, že sa celá trasa prekreslí. Spolu vraj úspora môže prieniesť až 450 miliónov eur. Po medializovaní týchto údajov sa vo veci dokonca začal angažovať prezident Andrej Kiska, ktorý si vyžiadal vysvetlenie od ministra financií a stretol sa aj s ministrom dopravy. Ten dokonca začal uvažovať, že diaľnicu zúži, aby sa ušetrilo.

Skutočnosť je však taká, že prezident aj ministri politizujú. Mali by však prestať. Údaje od nezávislých dopravných expertov totiž ukazujú, že Prešov potrebuje 4-prúdový obchvat. A údajná úspora je virtuálna, nepodložená a podľa dopravných expertov poriadne skreslená. Ministri aj prezident by sa mali spamätať, ak im ide o ľudí a nie o politiku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #Prešov #obchvat