Ťažký rozhovor

V Európe azda niet presvedčenejšieho zástancu transatlantického spojenectva, ako je Angela Merkelová. Keď v minulosti prišla do Ameriky alebo, naopak, keď Bush či Obama navštívili Nemecko, stretli sa vždy ako dobrí priatelia.

17.03.2017 22:00
debata (8)

Aj keď medzi nimi existovali určité nezhody, boli viac-menej na tej istej „vlnovej dĺžke“. To sa o Trumpovi nedá povedať ani náhodou.

Sú ako oheň a voda – azda nemôžu byť dvaja odlišnejší politici ako Donald Trump a Angela Merkelová. Kým on je výbušný a správa sa ako slon v porceláne, ona je uvážlivá, ba až „nudná“, no takmer vždy dosiahne svoj cieľ.

Merkelová tak pri svojej prvej návšteve Washingtonu stála pred otázkou, ako sa vyrovnať s tak nevyspytateľným prezidentom, ktorý ju navyše obvinil, že svojím prístupom k utečencom „zruinovala“ Nemecko, a ktorý je medzi jej krajanmi tak nepopulárny.

Všetky animozity však museli ísť bokom. Hoci na jednej strane sa od nej očakávala kritika za jeho prešľapy, bolo zrejmé, že bude musieť balansovať – Spojené štáty sú pre NSR príliš dôležitý obchodný partner, aby si ho mohla dovoliť pohnevať.

Trump má na Nemcov beztak ťažké srdce. Kvôli obchodnému deficitu pohrozil, že na dovoz nemeckých áut zavedie 20 % clo, prekáža mu aj slabé euro, ktoré je podľa neho jednou z príčin obrovského nemeckého obchodného prebytku, ktorý minulý rok dosiahol 65 mld. dolárov. Merkelová sa ho snažila presvedčiť, že slobodný obchod je pre obe strany výhodný, a preto mu netreba stavať bariéry, no je otázne, či uspela.

Hoci Merkelová na stretnutí oficiálne zastupovala Nemecko, je zároveň neformálnym lídrom únie. A preto bolo toto stretnutie také dôležité – od neho sa budú následne odvíjať aj americko-európske vzťahy.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Donald Trump