Cár Igor proti všetkým

Ľudia dokážu politikom tolerovať mnohé veci, no tí zasa musia mať zmysel pre mieru. Po stredajšom extempore premiéra Matoviča s otváraním škôl sa zdá, že pohár trpezlivosti pretiekol. Je evidentné, že Igor Matovič nie je schopný normálne vládnuť.

03.12.2020 20:00
debata (50)

Premiér v uplynulých dňoch prekvapil dvakrát – raz milo, tým, že niekoľko dní dokázal držať bobríka mlčanlivosti, vďaka čomu v koalícii vládol pokoj zbraní, a druhý raz nemilo, keď „prevzal opraty“ od ministra Gröhlinga a začal opäť všetkých obviňovať. Toľko zlomyseľnosti a svojvôle sa len tak nevidí…

Jeho predchádzajúce lapsusy sa v porovnaní s tým, čo predviedol, javia ako drobné prehrešky pubertálneho chuligána. Toto však prehnal. Žiadny politik nemôže donekonečna ponižovať svojich partnerov, robiť si z občanov rukojemníkov a z nás všetkých idiotov.

Pretože ľudia sa poľahky vzbúria. Zatiaľ sa mu vzopreli dve koaličné strany, no čoskoro môže hnev vyhnať do ulíc aj tých, ktorí pomaly, ale isto strácajú trpezlivosť s jeho móresmi.

Matovič si zjavne pomýlil dobu. Správa sa ako neobmedzený vladár, ktorému je dovolené všetko. Keď sa v minulosti takto správali podaktorí panovníci, tak ich buď vyhlásili za nesvojprávnych alebo ich jednoducho defenestrovali – čo je veľmi decentný výraz pre vyhodenie von oknom.

Nádej, že po tomto všetkom by si mohol Matovič vstúpiť do svedomia a zmeniť sa, je mizivá. Keď premiér nedokáže zmeniť svoje správanie, je načase zmeniť premiéra. Skôr, ako bude neskoro.

Aké poučenie z tohto všetkého plynie? Skôr, než sa niekto rozhodne zvrhnúť neobľúbeného politika, mal by si dávať veľký pozor, aby nestvoril ešte väčšie monštrum. Príkladov z histórie máme viac než dosť. Je smutné, keď sa musíme učiť na vlastných chybách.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Branislav Gröhling #otváranie škôl