Celoplošné vydieranie

Slovensko sa opäť stalo rukojemníkom osvieteného premiéra a celoplošného testovania, ktorého podstatu nijako nezakryje ani nálepka „skríning“. Igor Matovič sa totiž po vianočnej prestávke opäť vydal na ťaženie proti koaličným partnerom, vedcom i zdravému rozumu. A uspel.

24.01.2021 19:00
debata (376)

Nedostatky skríningu spočívajú v jeho podstate i v realizácii. Odborníci dlhodobo spochybňujú zmysluplnosť takejto operácie najmä preto, že ide o zjavné mrhanie ľudskými i materiálnymi zdrojmi. Silný argument proti je aj zdravotné riziko prameniace z nákazlivejšej britskej mutácie. Návod tak znie jasne: opakovane testujme v ohniskách a znížme mobilitu ľudí. Podľa Matoviča však vedci robia politiku a tancujú na hroboch. A prečo? Pretože podľa jeho erudovaného názoru by sme bez celoslovenského testovania nedokázali odhaliť ohniská. Ako príklad nám ponúkol ohnisko v Revúcej, o ktorom vraj nikto z Bratislavy nechyroval. Faktom však je, že na zvýšenú incidenciu nákazy v Revúcej upozorňovali analytici z verejne dostupných dát už minulú sobotu. Žiaľ, je to len ďalšie svedectvo toho, že pracovnou metódou premiéra je lož.

Nie však jedinou. To by sme krivdili jeho schopnostiam. Atómovou zbraňou v jeho arzenáli je totiž vydieranie. Neposlušných straníkov vydiera vylúčením z vlastnej eseročky OĽaNO, koaličných partnerov pádom vlády a ľudí zákazom vychádzania.

V kombinácii s jeho autokratickými sklonmi ide o nebezpečný kokteil. Premiérovo vyhlásenie z rokovania vlády: „Ja som v pohode za to, že im (starostom a primátorom) to dajme príkazom a zmeňme zákon tak, aby v takejto situácii to oni jednoducho museli vykonávať nejaké pokyny neviem koho,“ tak vypovedá za všetko.

Tragédiou však je, že tieto tendencie sa väčšmi prejavujú i vo vzťahu k občanom. Tí, ktorí majú racionálny dôvod nezúčastniť sa na testovaní (napríklad preto, že poctivo dodržiavajú lockdown a majú možnosť pracovať z domu), sú trestaní. S cieľom donútenia ľudí k masívnej účasti na skríningu totiž vláda podmieňuje pobyt v prírode negatívnym výsledkom testu.

Je vychádzka do prírody zdravotným rizikom? Samozrejme, že nie. To však zjavne nikoho z členov vlády netrápilo, keď odhlasovali takýto nezmysel.

Je vychádzka do prírody zdravotným rizikom? Samozrejme, že nie. To však zjavne nikoho z členov vlády netrápilo, keď odhlasovali takýto nezmysel. Absurdnosť celej situácie podčiarkuje už len dodnes platná vyhláška hygienika, podľa ktorej neplatí v extraviláne povinnosť nosiť rúško, ak sa dodržiava rozostup.

Za do očí bijúcou disproporciou medzi účelom (ochranou zdravia) a prostriedkom (negatívnym testom v prírode) tak nespočíva nič iné, ako vymáhanie poslušnosti. Kontext dofarbuje už len mrazivé vyjadrenie poslanca Miroslava Kollára (Za ľudí), že „Robert Fico len so závisťou pozerá, čo všetko si my dovolíme“.

Igor Matovič je demolačnou guľou, ktorá devastuje dôveru v inštitúcie, v právny štát i v demokraciu. Čerešničkou na torte je už len najnovší prieskum Medianu, podľa ktorého si 60 % občanov myslí, že Igor Matovič nie je dobrým premiérom a až 63 % opýtaných je toho názoru, že nezvláda boj proti pandémii. To je vskutku úžasná vizitka deklarovanej „najlepšej vlády, akú kedy Slovensko malo“, po necelom roku vládnutia.

© Autorské práva vyhradené

376 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Miroslav Kollár #skríning #celoplošné testovanie