Tragédia, o ktorú si Slovensko koledovalo

Hneď po tragickej autonehode sa dopúšťame osudového omylu. Za všetko viníme iba alkohol. I keď jeho nadužívanie je na Slovensku dobre známe, pes je zakopaný inde. Je to pirátstvo na cestách.

04.10.2022 20:00
debata (12)

Hneď po tragickej autonehode sa dopúšťame osudového omylu. Za všetko viníme iba alkohol. I keď jeho nadužívanie je na Slovensku dobre známe, pes je zakopaný inde. Je to pirátstvo na cestách.

To je len verným zrkadlom arogancie a neohľaduplnosti v našej spoločnosti. Neviditeľnosť za tmavými sklami a mohutnou karosériou dáva priechodnosť nízkym pudom v duši či dodáva mnohým viac guráže, ako v skutočnosti majú. Alkohol – či už za volantom, v krčme, v spoločnosti – všetko iba umocňuje.

Kto nejazdí rýchlo či neriskuje pri predbiehaní, nevie pomaly jazdiť. Dodržiavať predpisy? Nuž to môže iba ťuťko. Dať si pás, to je obmedzovanie slobody. Ísť na diaľnici dvesto, po okresnej ceste stotridsať a cez obec osemdesiat, je znak frajerstva, šikovnosti či dokonca múdrosti. Len čo však títo veľkí frajeri prekročia slovenské hranice, až na výnimky sa poriadne scvrknú a pokorne dodržiavajú predpisy.

Každému turistovi po príchode na Slovensko udrú do očí drahé a veľké autá, ktoré nevidno ani v najbohatších krajinách Európy. Pritom priemerné platy sú tam na úplne inej úrovni. Pretože pre našinca auto neznamená iba dopravný prostriedok a symbol slobody pohybu. Čím väčšie auto, tým sa mnohí cítia dôležitejší a silnejší. A do toho posmešné komentovanie správania iných – vodičov, chodcov, bicyklistov, kolobežkárov – so spŕškou nadávok. Falošná hrdosť a velikášstvo ako typické prejavy malomeštiactva a sedliactva, ktoré akosi vymizli z nášho historického slovníka.

Sploštenie debaty na sprísnenie trestov nikam nevedie. Naopak, pri nulovej tolerancii k (zvyškovému) alkoholu za volantom sme pápežskejší ako pápež. A ako vieme z minulých prípadov, na súdoch sa aj tak všetko zvrhne na malicherné prekáranie o paragrafoch. Často vinník (ktorý v tom vie chodiť) po rokoch vyviazne s minimálnym trestom.

Na začiatok stačí siahnuť po prostriedkoch overených v zahraničí. Nainštalovať na cestách anonymné stacionárne rýchlostné radary. Tie, ktoré v minulej vláde zablokoval predseda strany, ktorej bývalý dlhoročný šéf sa alkoholom (za volantom) a arogantným správaním stal povestný.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #alkohol #spoločnosť #správanie #arogancia #dopravné radary #tragická nehoda na Zochovej