KDH sa na kšefty vo vodárňach roky pozerá

Kresťanskí demokrati sa roky pozerajú na to, ako sa kšeftuje v bratislavských vodárňach. Všetko pritom do posledných komunálnych volieb prebiehalo v réžii Andreja Ďurkovského (KDH), ktorý primátoroval Bratislave. Hlavné mesto má totiž v najväčších slovenských vodárňach dominantné postavenie. Primátor a jeho strana sú tak politicky zodpovedné za to, čo sa s vodou deje.

14.01.2011 09:00
debata (21)

KDH sa teraz po prevalení poslednej kauzy s netransparentnou privatizáciou časti majetku vodární ďalej len pozerá a nekoná. Kresťanskí demokrati zároveň teraz sedia vo vláde, kde hovoria o tom, akí sú čestní. Týmto slovám sa však nedá veriť. Ak sa strana otvorene a jednoznačne nedištancuje od neetických krokov, na ktoré mal ich zástupca v meste dosah, ide o falošné konanie. Natíska sa otázka, či pri pochybných obchodoch neboli provízie a komu tiekli.

Ďurkovský ako primátor ignoroval kšefty vo vodárňach už v roku 2006. Vtedy denník Pravda upozornil, že šéf vodární Daniel Gemeran akceptuje vo firme zákazky pre firmu svojho brata. Vodárne kupčili aj s autami, keď dali jedno opraviť za 400-tisíc korún a vzápätí predali za pár tisíc. Ďurkovský to neriešil výmenou vedenia. Pochybný bol tiež tender vo vodárňach pre Siemens. Ďurkovský a KDH sa vtedy na toto tiež len pozerali.

Vedenie vodární blízke KDH spravilo bodku za svojimi krokmi vlani na jeseň deň pred komunálnymi voľbami, v ktorých už bolo jasné, že Ďurkovský ako primátor skončil. Vodárne pri tomto „last minute“ bez verejného tendra postúpili dôležitú časť svojho majetku firme HASS. Je nanajvýš podozrivé, že šéf tejto firmy a šéf vodární Gemeran sa roky dobre poznajú. Firma HASS spravila počas Gemeranovho pôsobenia s vodárňami niekoľko obchodov a najmenej pri jednom tendri vyhrala, keď podala ponuku ako jediná. Predaj časti majetku vodární bez verejného tendra je neetický a bude právom spájaný s Ďurkovským, ktorý je za KDH aj poslancom Národnej rady SR.

Je zároveň falošné, ak KDH ku kauze s predajom majetku vodární bez verejnej súťaže povie len toľko, že v prípade Ďurkovského platí, že „o nomináciách na starostov a primátorov rozhodujú krajské a regionálne štruktúry.“

Na privatizácii obecného majetku svojmu známemu bez verejného tendra sa nedá politicky nič obhájiť. Ak sa však KDH od konania vodární pod Ďurkovským nedištancuje, tak nech o etike radšej vôbec nehovorí.

21 debata chyba