Policajti by mali dostať výnimku. Právom?

Predseda vlády Robert Fico s pompou ohlásil veľké prepúšťanie v štátnej správe. Úradníkov je vraj najmä v Bratislave veľa. Musíme konsolidovať verejné financie, peniaze nazvyš v štátnej kase nemáme. No jednej kategórii štátnej správy – policajtom – sa ide, naopak, pridávať. Ako je to možné?

24.04.2024 19:00
debata (22)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizuje pre policajtov nové finančné príspevky i zvyšovanie starých. Na výber nemá. Reálne totiž hrozí, že políciu opäť opustí veľký počet príslušníkov. Najmä ak sa očakáva valorizácia už teraz štedrých výsluhových dôchodkov. A to v stave, keď v posledných rokoch opustili zbor stovky až tisícky policajtov. Podľa aktuálnych údajov ich chýba 2 609. Na druhej strane, ako tvrdí minister vnútra, na ústredných policajných útvaroch je prezamestnanosť a existuje príliš veľa manažérskych postov.

Výsledok? Na niektorých obvodných oddeleniach nemá kto slúžiť. Mnohí obyčajní policajti toho majú dosť a chcú odísť. Aj preto, že minulé vedenie polície na nich dlho „kašľalo“ a nedokázalo im zabezpečiť ani základné veci (oblečenie). No peniaze sa našli na zmenu dizajnu áut či nové uniformy. Pritom dobré technické vybavenie, primeraný počet služieb bez nadmerného počtu nadčasov a adekvátne mzdové ohodnotenie i mladších policajtov udrží v zbore viac príslušníkov, ako vidina štedrých výsluhových dôchodkov. Skôr je to presne naopak.

Je normálne, keď zdravý chlap po dovŕšení päťdesiatky odchádza na dôchodok a poberá kráľovskú výsluhovú penziu, ktorá o stovky eur presahuje priemerný plat? Nečudujme sa, že sa to nadužíva.

Ministrovi vnútra neostáva nič iné, ako hľadať spôsoby na udržanie policajtov. Aj preto sľubuje nový stabilizačný príspevok, ktorý má odradiť od odchodu do civilu – dôchodku. Podobný príspevok si už užívajú vojaci v sume od 300 do 400 eur mesačne. Vychádza nás to na 56 miliónov eur ročne. Keďže policajtov je o pár tisícok viac, siahnuť by sme museli ešte hlbšie do vrecka. A to v čase, keď treba šetriť. Lenže nebude to nakoniec lacnejšie ako vyplácanie výsluhových dôchodkov ďalším policajtom v civile a náborových príspevkov pre nových, neskúsených policajtov?

Do civilu sa neodchádza iba pre zlé pracovné podmienky či za vidinou štedrých penzií, ale aj preto, že policajti sú zo svojej práce často frustrovaní, nedostávajú adekvátny priestor na sebarealizáciu. Rozdelenie spoločnosti a politické „fandenie“ sa v polícii prejavuje možno viac ako v iných zložkách štátu. Na úkor bezpečnosti štátu a férovosti v spoločnosti.

Experti vravia, že časť policajtov vykonáva klasické úradnícke práce (napr. evidenciu vozidiel). Usporilo by sa, keby ich vykonávali civili. To je pravda. No treba si dať pozor, aby sme neprepustili policajtov na výsluhový dôchodok a obratom ich neprijali na to isté miesto ako civilov – čo nie je v našej štátnej správe výnimočné.

Musíme sa však v prvom rade zamyslieť nad systémom. Je normálne, keď zdravý chlap po dovŕšení päťdesiatky odchádza na dôchodok a poberá kráľovskú výsluhovú penziu, ktorá o stovky eur presahuje priemerný plat? Nečudujme sa, že sa to nadužíva. Lenže ako sa seriózne rozprávať o reálnych nešvároch a hľadať prijateľný konsenzus v rozhádanej spoločnosti, ktorá sa štiepi na každej malichernosti? Príde čas, keď to budeme ešte ľutovať.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #výsluhové dôchodky #Policajný zbor SR #Polícia Slovenskej republiky