Plán obnovy a dezinformácie

Podľa Roberta Fica sa predchádzajúce tri vlády správali k plánu obnovy ako lenivé vši. (Toľko jeho názor.) Vicepremiér Peter Kmec (Hlas) nazýva plán obnovy zle zapnutou košeľou, teda chyba sa stala podľa neho už niekde na začiatku, a preto sú niektoré úlohy nesplniteľné.

25.04.2024 20:00
debata (2)

Výhrady Európskej komisie sa vzťahujú najmä k rezortom zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas), k rezortu životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS) a k rezortu spravodlivosti, ktorému šéfuje Boris Susko zo Smeru. Aby mohlo Slovensko využiť európske peniaze, mali by ministri odstrániť nedostatky alebo – ako v prípade rezortu justície – dať Európskej komisii dostatočné záruky, že Slovensko sa z hľadiska dodržiavania zákonov bude uberať správnym smerom.

A nejde len o dodržiavanie zákonov, ale aj o vytváranie legislatívnych rámcov, aby sa vôbec mohlo spravodlivosti učiniť zadosť. A na Slovensku sa toho, čo v Bruseli vzbudilo pochybnosti, po voľbách udialo dosť. Aj preto k nám včera zavítala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ktorá má dočasne na starosti tiež oblasť spravodlivosti. Tá ešte minulý rok vyslovila obavu, že sa zo Slovenska stane druhé Maďarsko.

Pochybnosti v Bruseli vyvolala rozsiahla novela Trestného zákona, najmä zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Otázniky vzbudzuje aj pripravovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.

Jourová sa včera v Bratislave stretla s viacerými politikmi a političkami, aby s nimi problémy prerokovala. Na pôde Paneurópskej vysokej univerzity, kde so študentmi a s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou, dekankou tejto školy, diskutovala o dezinformáciách, vyslovila myšlienku, že pod pojmom dezinformácia sa často podľa mienky mnohých – najmä podľa niektorých politikov – skrýva nepohodlný názor niekoho iného. Čo k tomu dodať? Už len veriť, že niektorí politici a političky budú po tomto „poznaní“ schopní sebareflexie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Robert Fico #Věra Jourová #plán obnovy #Peter Kmec