Medové týždne v koalícii sa končia

Raz to muselo prísť. Medové týždne po svadbe sa skončili, nastal čas všedného koaličného manželstva z rozumu. Rozdiely medzi liberálmi a konzervatívcami sa začali prejavovať v plnej nahote. Koaličné trenice naberajú na sile. Svedčí o tom aktuálne dianie v parlamente.

05.05.2024 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (53)

Hlas blokuje srdcovú záležitosť výrazného predstaviteľa národniarov Romana Michelka – reformu Fondu na podporu umenia (FPU). Schvaľovanie zákona neočakávane odložili už tretíkrát. Hoci predseda kultúrneho výboru Michelko hovorí, že ide len „technikáliu“ a predkladateľ „pozmeňováka“ Roman Malatinec z Hlasu zdôrazňuje, že sa nezhodnú iba v jednom bode, ide o podstatnú vec: kto bude v FPU rozhodovať – jednu z hlavných myšlienok celej reformy.

Svoj nesúhlas dávajú hlasisti najavo aj pri transformácii RTVS na STVR. Svoje pripomienky tlmočila verejne napríklad exministerka kultúry Ľubica Laššáková. A je pravda, že SNS s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou pod tlakom už viackrát ustúpili.

Naopak, SNS šokujúco navrhla neúspešného prezidentského kandidáta, kontroverzného 67-ročného Štefana Harabina, do Súdnej rady. To vzbudilo nevôľu nielen v koalícii. Zhoda nepanuje ani pri dvoch menách sudcov navrhovaných na Ústavný súd. A Andrej Danko si po zvolení Petra Pellegriniho za prezidenta stále nárokuje stoličku predsedu NR SR, i keď s volebným výsledkom tesne nad 5 % a s výtlakom 10 poslancov je to veľmi trúfalá požiadavka.

Možno Hlas iba tlačí na SNS, aby Danko ustúpil, resp. aby SNS stiahla Harabinovu nomináciu do Súdnej rady. Veď do prezidentských volieb Hlas iba ustupoval. No mal by sa mať na pozore. Pokiaľ bude blokovať srdcové zákony SNS, vráti sa mu to ako bumerang. Národniari mu môžu „blokády“ oplatiť v rezorte zdravotníctva, školstva či vnútra. A to Hlas môže mrzieť, pri nemocniciach, školách a polícii veľmi.

Obe strany (pripomínajúce čoraz častejšie OĽaNO a SaS z bývalej koalície) si nemôžu dovoliť rozbiť koalíciu. Znamenalo by to pre ne katastrofu. Do hry bude musieť preto podľa očakávaní vstúpiť „hlava rodiny“ Robert Fico. Uvidíme, akú autoritu preukáže v manželstve z rozumu medzi odlišnými partnermi.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #koalícia #Hlas-SD #Štvrtá Ficova vláda