Nie je teriér ako teriér

Psíčkari, odvolávajúc sa na kynológov budú vždy tvrdiť, že vo všeobecnosti neexistuje nijaké nebezpečné plemeno, lebo sú len dobre alebo zle vycvičené psy.

Je však obrovský rozdiel, keď sa na človeka vrhne rozzúrený foxteriér alebo jeho vzdialený príbuzný pittbul. Dôsledky útoku toho druhého sú zväčša fatálne.

24.09.2012 22:00
debata (9)

Reguláciu chovu psov, s ktorou prichádza ministerstvo pôdohospodárstva preto treba privítať ako krok, ktorý do doterajšieho benevolentného systému prinesie jasné pravidlá. Bojové psy sú ako zbraň. A tú tiež nemôže mať každý.

Nejde o nič neobvyklé, skôr dobiehame prax, ktorá je bežná aj v iných krajinách. Vo Viedni si pred dvomi rokmi občania priamo v referende odhlasovali, že chcú, aby majitelia 13 bojových plemien a ich krížencov mali „vodičák na psa“. Ten obsahuje informáciu, či majiteľ so psom absolvovali špeciálny kynologický výcvik, či ho v bežnom živote zvláda a či jeho štvornohý miláčik nijako neohrozoval iné zvieratá a ľudí. Referendum sa konalo najmä preto, lebo bojové plemená v hlavnom meste Rakúska tvoria len 5 percent z celkového počtu psov ale sú príčinou až štvrtiny útokov.

To, že pittbull teriéry a bandogy sa stanú zo zákone „nežiaduce“ aj u nás a budú musieť byť vykastrované, bude mať zásadný dopad na ich rozšírenie. Tí, ktorí sa svojich psov nebudú chcieť vzdať, tento zákrok podstúpia. Ostatní, ktorí tieto plemená chovali iba na kšeft, aby ich mohli predať na psie zápasy, sa tak dostanú mimo zákon.

Ako vo všetkom, aj tu bude záležať na dôslednom dodržiavaní zákona a adekvátnych sankciách.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba