Falošní filantropi

Prevádzkovatelia výherných automatov sa tvária, akoby chceli nezištne poskytovať radosť z hry. Lenže to by svoje mašiny v krčmách nenastavovali tak, aby zodrali z človeka aj posledný cent. Keď im vláda chce jemne klepnúť po prstoch, odvolávajú sa na miliónové odvody do štátnej pokladnice. Tvrdia, že vďaka nim našlo 15-tisíc ľudí prácu.

28.10.2012 22:00
debata

Hádam sa tu nebude argumentovať pomaly na úrovni narkobarónov z Latinskej Ameriky či Afganistanu tým, aká je dôležitá pre ekonomiku ich krajín produkcia omamných látok. Svet, aj ten slovenský, sa síce krúti okolo peňazí, ale až tak ďaleko sme nedošli…

Ak chce ktosi vládnuť tri – štyri roky, prečo by si komplikoval lepenie štátneho rozpočtu vojnou s hazardérskou brandžou? Lenže kto počíta aj za volebný horizont, skôr pochopí, že príjmy z miestnych herní sú jedna vec, a niečo iné dodatočné výdavky spojené s ich činnosťou. Napokon liečenie z gamblerstva, dávky v sociálnej núdzi zruinovaným rodinám či následky zvýšenej kriminality zaplatíme všetci.

To sú len finančné stránky tohto „výnosného“ odvetvia, lebo štát vraj nemá čo hovoriť do morálky. Ak milionár v dajakom kasíne za noc prešustruje desaťtisíc eur, to je naozaj jeho vec. Ale budeme zatvárať oči pred tým, ako hlava rodiny, kde v dlaniach prevracajú každý desiatnik, minie pri automate celú výplatu?

Niekedy má aj liberálny štát zasiahnuť. Nepriamo, legislatívou. A keď budú strečkovať medzinárodné internetové siete, tak nesmie sedieť so založenými rukami ani Európska únia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba