Muži zákona

Prípad trnavského policajta M. je absurdný. Znovu ukazuje na diery v našej legislatíve. Umožňuje, že policajti, hoci mestskí, majú byť mužmi zákona iba osem hodín denne, keď si plnia pracovné povinnosti.

13.11.2012 22:00
debata (1)

A nik nerieši, ako sa správajú vo voľnom čase, čo u štátnych policajtov nie je možné.

Najmä trnavskú radnicu by malo zaujímať, že M. na zrazoch mladých neonacistov svojou rasistickou terminológiou o „asociáloch a parazitoch“ predstihol už i parťáka Mariána K.

Cez deň vzor cností Dr. Jekyll a v noci surovec Mr. Hyde? Tak to býva len v literatúre. Tu ide o jednu a tú istú osobu, ktorá svojím konaním na verejnosti spoluvytvára obraz o polícii a o vedení mesta. O to viac, že má byť stelesnením ochrany práva a poriadku.

Je zlé, ak to zákon celoplošne nestanovuje a že mestá pre svojich zamestnancov v rovnošate neprijali aspoň etické kódexy. Nech sa potom nesťažujú, že medzi obyvateľmi nemajú dostatočnú autoritu. Navyše ak nadriadení nemajú toľko dôvtipu, aby vedeli zakročiť proti neprijateľným aktivitám v mimopracovnom čase aj bez pomoci paragrafov.

Netreba však hovoriť iba o mestskej polícii, aj v tej štátnej sa kadekto nájde. Známe sú zoznamy jej príslušníkov, ktorí prinajmenšom prižmurujú oko nad pravicovými extrémistami. Takíto ľudia rozhodne nemajú čo hľadať medzi nijakými policajtmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba