Novela Trestného zákona: narazí kosa na kameň?

Robert Fico viackrát vyhlásil, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je absolútnou prioritou tejto vlády. Preto sa dalo očakávať, že koalícia napriek výhradám opozície skôr či neskôr pristúpi k skráteniu rozpravy k novele Trestného zákona. Napokon, urobila tak aj minulý mesiac pri prijímaní rozpočtu, takže nič nové pod slnkom...

25.01.2024 19:00
debata (35)

Rovnako bolo ilúziou myslieť si, že pod vplyvom protestov vláda „vymäkne“ a od prijatia kontroverznej novely ustúpi. Respektíve, že sa v niektorom z vládnych poslancov náhle ozve svedomie a ohrozí krehkú parlamentnú väčšinu. Aj keď Andrej Danko nedávno vyjadril svoje obavy, žiadny Michal Kováč sa zatiaľ v koaličných radoch nečrtá…

Ficov kabinet si pôvodne stanovil pre prijatie tohto zákona 15. január, takže je zrejmé, že urobí všetko preto, aby časový sklz dohnal. Čo na tom, že taká dôležitá legislatívna zmena sa udeje bez pripomienkového konania? To ich zjavne netrápi.

Krajina, ktorá je doslova prerastená korupciou, potrebuje nejakú formu špecializovanej protikorupčnej inštitúcie, inak skĺzne do ešte väčšieho bahna korupcie. Z tohto hľadiska je krok vlády nepochopiteľný.

Ak bol teda prekážkou Daniel Lipšic, tak ho mali odvolať, čo by bol prijateľný kompromis, no nie s vaničkou vylievať aj dieťa.

Lenže predstavitelia vlády sa na svet zjavne pozerajú cez ružové okuliare, ktoré im umožňujú veci vidieť inak. Aj preto mohol Robert Kaliňák pred pár rokmi vyhlásiť: „Na to, aby sa stíhala korupcia na najvyšších poschodiach, by ju museli tí najvyšší predstavitelia páchať.“

Ficovi a spol. nemusí záležať na tom, čo kritizuje opozícia, no nemôže ignorovať výhrady, ktoré Európskej komisii adresovala predsedníčka Európskej prokuratúry Laura Kövesiová.

No dobre, to, že niekto priviera oči, ešte neznamená, že niečo neexistuje. Ficovi a spol. nemusí záležať na tom, čo kritizuje opozícia, no nemôže ignorovať výhrady, ktoré Európskej komisii adresovala predsedníčka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová.

Podľa nej plánované kroky vlády SR predstavujú „faktickú amnestiu“ v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ na území Slovenska. V dôsledku toho by bola vážne ovplyvnená schopnosť EPPO efektívne vyšetrovať a stíhať trestné činy spadajúce do jej pôsobnosti a úroveň ochrany finančných záujmov EÚ v Slovenskej republike by sa prudko znížila.

Podľa europrokurátorky by navrhované zmeny znížili odstrašujúce účinky trestného práva, pokiaľ ide o trestné činy spadajúce do pôsobnosti EPPO. A čo je asi najdôležitejšie, Kövesiová upozornila na to, že je spochybnený aj zámer slovenskej vlády splniť si svoju povinnosť účinne chrániť rozpočet EÚ.

A keďže tu by asi mohla naraziť „kosa na kameň“, tak Fico aj Pellegrini už avizovali možné zmeny v druhom čítaní. Či budú dostačujúce, to sa čoskoro dozvieme. V každom prípade, premiér rozhodne nechce riskovať, aby komisa kvôli porušovaniu pravidiel právneho štátu siahla Slovensku na eurofondy. V súčasnej situácii, keď v rozpočte chýbajú peniaze, by to bola nepríjemná rana.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #novela Trestného zákona #Európska prokuratúra #Laura Kövesiová