Osud Pellegriniho má v rukách Harabin a Danko

Prezidentské voľby sa nezadržateľne blížia, a zdá sa, že karty sú už viac-menej rozdané. Zamiešať ich však ešte môžu voliči Štefana Harabina, Andreja Danka, ale aj Jána Kubiša, a to nielen v druhom kole...

29.01.2024 20:00
debata (41)

Rozdiel medzi Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom sa síce zmenšuje, no podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus by šéf Hlasu bývalého diplomata v druhom kole jednoznačne porazil.

Isté posuny ešte, samozrejme, môžu nastať. V prvom rade vajatavý postoj KDH a OĽaNO zmenšuje aj teoretické šance na to, aby Korčok uspel.

Video
Danko ohlásil kandidatúru. Chce byť prezidentom najmä súčasnej koalície

Aj keď rozdiel medzi druhým Korčokom a tretím Harabinom je značný, na pamäti treba mať stále voľby v roku 2004, keď sa „jasný víťaz“ Eduard Kukan nedostal ani do 2. kola (rozhodlo menej ako 4-tisíc hlasov!) a napokon do Grasalkovičovho paláca zasadol Ivan Gašparovič.

V predchádzajúcich voľbách získal Štefan Harabin v prvom kole viac ako 14 % (307-tisíc hlasov) a spolu s Marianom Kotlebom – 10 % (222-tisíc hlasov) tak dostali viac ako Maroš Šefčovič – 18 % (400-tisíc hlasov) !

Čiže existuje tu zhruba polmiliónový rezervoár národno-konzervatívnych voličov. Títo ľudia nezmizli a pravdepodobne dajú svoj hlas opäť Štefanovi Harabinovi (10,9 %) alebo Andrejovi Dankovi (3,3 %).

Ak by sa však títo dvaja kandidáti dohodli a v kampani by dokázali presvedčiť voličov KDH a OĽaNO, že oni reprezentujú konzervatívnu alternatívu voči liberálovi Korčokovi, tak by teoreticky mohli eliminovať Pellegriniho protikandidáta už v prvom kole, podobne ako Gašparovič Kukana pred 20 rokmi.

Tento scenár je síce málo pravdepodobný, no nie je úplne nereálny. Napriek tomu bude veľmi dôležité, či Harabin a Danko odporučia ľudom voliť v druhom kole Pellegriniho, alebo sa vyhnú jednoznačnej odpovedi. V tom prípade by Pellegriniho čakali horúce chvíle. Navyše, ak by Ján Kubiš vyzval svojich voličov, aby podporili Korčoka, ešte by sa nám to mohlo pekne zamotať…

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Ivan Korčok