Lekári verzus sestry? Čo urobí Dolinková?

Naše zdravotníctvo na tom nie je dobre veru už dlhé roky. Raz sú na vine zle vybavené nemocnice, inokedy nízke mzdy alebo málo peňazí v štátnom rozpočte, a, samozrejme, všade panuje nedostatok personálu. Nočnými službami preťaženým lekárom by mohli pomôcť sestry, no lekári na počudovanie o pomoc príliš veľký záujem nejavia.

29.01.2024 19:00
debata (29)

Totiž množstvo úloh, ktoré vykonávajú v nemocniciach i v ambulanciách lekári, zvládajú bežne v iných (aj susedných) krajinách vo svete zdravotné sestry či zdravotný personál. Kto bol v zahraničí, má s tým svoje skúsenosti. Aj u nás by lekári privítali pomoc, no ak má prísť na lámanie chleba, zdvíhajú varovný prst.

Pritom sami sa sťažujú na nadmernú administratívnu záťaž, byrokraciu, viac píšu, ako sa venujú pacientom. Prečo by teda za nich nemohli robiť „papierovačky“ sestry alebo asistenti, ako je to často inde? Sestry by určite zvládli aj predpisovanie liekov, pozorovania a kontroly pacientov, ktoré robia nateraz lekári. No to by museli sestrám dôverovať. Prečo taká nedôvera, keď za hranicami to ide?

Aj ministerstvo zdravotníctva hovorí, že je načase sa nanovo pozrieť na kompetencie lekárov a sestier. Chýba kategorizácia zdravotného personálu na nižší, stredný a vyšší. Sestry s vysokoškolským bakalárskym titulom by mohli mať úplne iné kompetencie, ako tie so strednou školou. Je čas pohnúť sa k modernej medicíne.

Nadmerný počet hodín v práci a málo odpočinku nemôže byť nikdy ospravedlnením pre nevrlé správanie a málo ochoty zo strany niektorých lekárov a sestier.

Má to však niekoľko háčikov. Nedostatok sestier kvári naše zdravotníctvo hádam ešte viac ako deficit lekárov. Aj s platmi sú na tom biednejšie. Aj pre nízke platy, nie najlepšie pracovné podmienky a vzťahy na pracovisku vyštudované sestry – či už mladšie, alebo staršie – radšej odchádzajú „predávať“ svoje vedomosti a zručnosti do Česka, Rakúska alebo Nemecka. Ako ošetrovateľky zarobia viac, aj si užijú vľúdnejšie prostredie.

Výsledok? Viac ako päťtisíc sestier má viac ako 60 rokov, 2 500 dokonca nad 65 rokov, priemerný vek je 52 rokov. Masívny odchod do dôchodku, aj do predčasného – v prípade prepracovanosti by sme sa ani nemali čudovať – je časovaná bomba, ktorá môže kedykoľvek vybuchnúť. Momentálne ročne odchádza 800 – 900 sestier. Na tisíc obyvateľov pripadá na Slovensku 5,7 sestry, v EÚ je priemer 8,4. Summa summarum: máme 31 000 sestier, mali by sme mať 46-tisíc. Sme jedinou krajinou v OECD, kde počet sestier klesá, nie rastie.

Aj lekári počas štrajku pred vyše rokom apelovali na lepšie ohodnotenie sestier a doplnenie stavov. Pretože každému je jasné, že bez zvýšenia počtu sestier a odbúrania byrokracie sa kvalita liečby i celková atmosféra v našich nemocniciach nepozdvihne. Dopláca na to v konečnom dôsledku pacient. No nadmerný počet hodín v práci a málo odpočinku nemôže byť nikdy ospravedlnením pre nevrlé správanie a málo ochoty zo strany niektorých lekárov a sestier.

Nechajme sa prekvapiť, či sa novej ministerke zdravotníctva konečne podarí zdravotníctvo posunúť vpred, odkrojiť preň väčší kus zo spoločného koláča a vyriešiť zdĺhavé problémy, alebo to pôjde zo zotrvačnosti ďalej v starých koľajach.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #nemocnice