Sloboda, rovnosť, interrupcia

Francúzska spisovateľka, držiteľka Nobelovej ceny z roku 2022 Annie Ernaux v románe Roky píše: „Nespomeniem si na deň ani na mesiac – ale bolo to na jar –, iba na to, že sme si prečítali všetky mená, od prvého po posledné, mená 343 žien, ktoré v Nouvel Observateur verejne vyhlásili, že boli na ilegálnej interrupcii.“

01.02.2024 20:00
debata (9)

Spisovateľka má dnes 83 rokov, môžeme si teda vyrátať, že takéto niečo bolo možné ešte zhruba v šesťdesiatych rokoch. A dnes? Prezident Emmanuel Macron hovorí o práve ženy na interrupciu zakotvenom v ústave.

Vo francúzskej ústave by sa teda mala ocitnúť veta: „Zákon určuje podmienky, za ktorých sa uplatňuje sloboda žien podstúpiť interrupciu, ktorá je zaručená.“ Návrh v dolnej komore parlamentu prešiel až 493 hlasmi, proti bolo len 30 zákonodarcov. Ak vezmeme do úvahy, že premiérom je tu teraz muž, ktorého homosexualita je verejne známa, je jasné, že Francúzsko je v tolerancii niekde úplne inde ako Slovensko. To, čo nám na prvý pohľad udrie do očí, je istý civilizačný rozdiel.

Niežeby na Slovensku ženy nemali právo na interrupciu. Kým tu však pravidelne prichádza do parlamentu návrh postaviť ženám do cesty určité prekážky (ktoré v praxi len zhoršujú traumu ženy, už rozhodnutej pre interrupciu povedzme pre vážnu vývojovú poruchu plodu), Francúzi idú právo na potrat garantovať v základnom zákone štátu. Škandalózne? Pre Mariána Kuffu určite áno.

Čo Francúzov vedie k takejto zmene ústavy? Vláda argumentuje, že právo na interrupciu je dnes ohrozené v Spojených štátoch, a upozorňuje, že „v mnohých krajinách, dokonca aj v Európe, existujú názorové prúdy, ktoré sa snažia za každú cenu brániť slobode žien ukončiť tehotenstvo, ak si to želajú“. A dôvodilo sa okrem iného aj Slovenskom, keď ho spolu s Poľskom, Maďarsko a Talianskom menovala ľavicová poslankyňa Európskeho parlamentu Manon Aubryová ako varovný príklad.

My si radšej dáme do ústavy právo na platbu hotovosťou. Toť otázka slovenských priorít.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #interrupcie #Emmanuel Macron #Annie Ernaux #právo na interrupciu