Opozičná sťažnosť na Ústavný súd: topiaci sa aj slamky chytá

Opozícia sa obrátila na Ústavný súd so sťažnosťou, že pri prerokúvaní novely Trestného zákona nemá dostatočný priestor na diskusiu. Riskuje však, že sa jej to vráti ako bumerang.

05.02.2024 20:00
debata (31)

V skutočnosti nejde o to, že by opoziční poslanci nemali dostatok času na to, aby mohli v pléne predostrieť svoje pripomienky. Vzhľadom na to, že počas uplynulých týždňov vystúpilo k novele viac ako 100 rečníkov a odznelo viac ako 2 000 faktických poznámok, tak opozičný tábor využil vrchovate svoje možnosti.

Predstavitelia PS, SaS a KDH v skutočnosti naťahujú čas – hľadajú prostriedok, ako pozastaviť účinnosť trestných kódexov ešte pred prípadným prelomením prezidentkinho veta a ÚS je ideálna možnosť.

Stručne povedané: pekný pokus. V situácii, keď hrozí, že na budúci mesiac by mohol zákon vstúpiť do platnosti, čím by niektoré činy („našich ľudí“) zostali premlčané, opozícii nezostáva veľa možností, ako zastaviť rozbehnutú koalíciu, ktorej evidentne záleží, aby táto legislatíva začala platiť čím skôr. Ako sa hovorí: topiaci sa aj slamky chytá.

No vzhľadom na to, ako v podobnej veci rozhodol nedávno český Ústavný súd, sa môže poľahky stať, že sa to obráti proti opozícii.

V českom parlamente Tomio Okamura (SPD) rečnil bez prestávky neuveriteľných 10 hodín a 44 minút (!). Pokúšal sa tak oddialiť schválenie zákona o znížení mimoriadnej valorizácie dôchodkov. Dlhé prejavy opozície vládna koalícia označila za obštrukcie a hlasovalo sa v pevne stanovenom čase: skôr ako vystúpili všetci opoziční poslanci prihlásení do debaty.

Sudca Vojtech Šimíček pri odôvodnení rozhodnutia vysvetlil, že hoci sa musí dbať na ochranu práv parlamentnej menšiny, nemožno vláde znemožniť riadiť krajinu. Ak opozícia zjavne obštruuje, nemôže podľa rozhodnutia súdu zároveň argumentovať nedostatočným priestorom pre konštruktívnu debatu.

Rozhodnutie českého ÚS nemusí automaticky znamenať, že rovnaký verdikt vydá aj slovenský ÚS. No nepochybne to sudcov v Košiciach ovplyvní. Našej opozícii sa tak môže stať, že nielenže nezabráni prijatiu trestnej novely ale ešte aj utŕži hanbu.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #opozícia #novela Trestného zákona