Voľba prezidenta: srdcom alebo rozumom?

Prezidentská kandidátka sa konečne skompletizovala. Liberáli, konzervatívci i ľavičiari už vedia, z čoho môžu vyberať. Na prvý pohľad to vyzerá, že voliči jednotlivých politických strán majú vo svojej voľbe vopred jasno, no vôbec to tak nemusí byť. Ani v prvom, ani v druhom kole.

05.02.2024 19:00
debata (63)

V prvom kole zamotajú hlavu najmä konzervatívcom Igor Matovič, Andrej Danko, Štefan Harabin, Patrik Dubovský a Marian Kotleba, ktorí vstúpili do boja v poslednom okamihu. Matovič sa môže spoľahnúť na svojich zarytých obdivovateľov. Určite poškuľuje aj po voličoch KDH. Keďže jeho neraz hlboko konzervatívne postoje sú známe, jeho snaha nemusí byť úplne márna. Bežnému kresťansko-konzervatívnemu voličovi je expremiér – napriek tomu, že je opradený mnohými škandálmi – bližší ako verejnosti neznámy historik Patrik Dubovský.

Viac národne orientovaných konzervatívcov – aj zo Smeru a z Republiky – si budú chcieť pre seba uchmatnúť Štefan Harabin a Andrej Danko. A o svojich bývalých voličov z Republiky sa pobije aj Marian Kotleba. To je záruka, že sa nám strhne pekná populistická mela.

Pravdepodobne sa úhlavným nepriateľom konzervatívcov nestane liberál Ivan Korčok podporovaný PS a Saskou, ale Peter Pellegrini. Pretože tak Harabin, ako aj Danko tušia, že medzi konzervatívnymi voličmi Smeru majú malú, no nie bezvýznamnú šancu zabodovať (čo potvrdzujú aj prieskumy). Lenže to by znamenalo ísť do otvoreného boja s Robertom Ficom, ktorý už otvorene v mene strany Smer podporil Pellegriniho. Vytvoriť si z premiéra a z najvýraznejšieho politika, ktorý má u voličov Smeru nespochybniteľnú autoritu, nepriateľa, by určite nebolo najšťastnejším taktickým rozhodnutím.

Hoci nateraz jediný nezávislý kandidát Ján Kubiš v až príliš straníckej prezidentskej ruvačke nemá momentálne šancu, trefne nastavenou kampaňou by mohol osloviť nejedného voliča – zvlášť z tábora Hlasu a Smeru – otráveného straníckymi šarvátkami.

No predseda SNS, ktorý momentálne v bratovražednom súboji zaostáva za Harabinom, musí ísť na doraz, pretože si už nemôže dovoliť ďalší viditeľný nezdar (výsledok hlboko pod 5 %). Na oboch však číha jedno riziko: pokiaľ obaja budú búšiť iba do Pellegriniho, dostanú sa na jednu loď s Korčokom, progresívcami, liberálmi a Matovičom, čo im predseda Hlasu môže ešte pekne spočítať.

Kartami by mohol zamiešať aj diplomat, exminister zahraničia Ján Kubiš. Hoci nateraz jediný nezávislý kandidát v tejto až príliš straníckej prezidentskej ruvačke nemá momentálne šancu, trefne nastavenou kampaňou by mohol osloviť nejedného voliča – zvlášť z tábora Hlasu a Smeru – otráveného straníckymi šarvátkami.

Aj keď predsedovi NR SR súperi nejednu ovečku uchmatnú, postup do druhého kola by mu nemal ujsť. A v ňom by mal mať prevahu. Ivan Korčok zatiaľ nedosahuje Pelleho potenciál. V nedávnych parlamentných voľbách volilo Hlas so Smerom viac ako 1,2 milióna občanov. Zuzanu Čaputovú ako kandidátku Antismeru volilo pred piatimi rokmi v druhom kole iba niečo vyše milióna ľudí, pri extrémne nízkej volebnej účasti 41,7 %.

Pre Korčoka to znamená jediné: v maximálnej miere mobilizovať všetkých antismeráckych voličov, aj konzervatívnych. Iba tak má šancu proti Pellegrinimu, ktorý si rovnako v prvom kole nemôže dovoliť znepriateliť konzervatívnych, národne orientovaných voličov, ale ani poštvať proti sebe liberálnych. Bude to súboj srdca s rozumom. Kto vyhrá?

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024