Koalícia ohrozuje sama seba

Na stredu sa chystá ďalší opozičný protest. Už teraz je jasné, že keby do ulíc prišiel aj milión ľudí, nezmení to nič na postoji koaličných poslancov k prijatiu novely trestného zákona. Demonštrácie sú však dôležité z iného dôvodu – mobilizujú voličov opozičných strán pred prezidentskými voľbami a pomaly sa to začína prejavovať aj v raste preferencií PS a v miernom poklese preferencií Smeru.

06.02.2024 20:00
debata (19)

Predstaviteľom vládnej koalície iste nie je príjemné, že v uliciach slovenských miest sa týždeň čo týždeň stretávajú desaťtisíce demonštrantov, no na konanie poslancov to nebude mať zásadný vplyv – vo štvrtok s najväčšou pravdepodobnosťou v parlamente prejde novela Trestného zákona, čím sa zruší aj špeciálna prokuratúra.

Otvorená zostáva iba otázka, do akej miery zohľadnia fakt, že so znižovaním trestov za korupciu nesúhlasí ani väčšina ich voličov. Pretože ignorovať názor zhruba 70 percent vlastného elektorátu môže byť teraz, keď sa blížia prezidentské voľby, značne kontraproduktívne. Najmä pre Petra Pellegriniho by nebolo nič príjemné mať nálepku „ten, kto vychádza v ústrety korupčníkom“.

Navyše ani po prijatí zákona celá táto agenda nezmizne, lebo opozícia ju bude ďalej živiť a bude ústrednou témou protestov. To na jednej strane môže mobilizovať voličov Ivana Korčoka a na druhej strane zneistiť sympatizantov Petra Pellegriniho, ktorí predsa len nie sú tak tvrdo vyhraní ako povedzme voliči Smeru a SNS.

Pôvodná úvaha, „zbaviť sa“ Trestného zákona do 15. januára, aby emócie opadli, resp. hlasovať o ňom až po prezidentských voľbách, sa tak môže ukázať ako správna.

Pretože ak by Pellegrini dobre rozohranú partiu nakoniec prehral kvôli takej „prkotine“ akou je Trestný zákon, asi by to ešte viac naštrbilo vzťahy v koalícii a Dankove obavy, že šéf Hlasu „zradí“, by nabrali reálnejšie kontúry. Koalícia tak vlastnou tvrdohlavosťou ohrozuje sama seba.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #protivládne protesty #Peter Pellegrini #novela Trestného zákona