Aj recept na halušky

Istá mimovládna inštitúcia prichádza s návrhom, aby sa v Ústave SR zakotvila výška výdavkov štátu na obranu. V súčasnosti okrem USA a Veľkej Británie dodržiava fetišové číslo dve percentá z HDP z krajín NATO asi len Grécko. Ešte viac ako obsah navrhovanej právnej úpravy je zarážajúca jej forma.

14.10.2014 22:00
debata

Nedávno s veľkou slávou opozícia a vládna väčšina v konsenze prijala ústavný zákon o tzv. rozpočtovej zodpovednosti. Naozaj ho treba, keď je Slovensko viazané celým radom normatívov, ktorými EÚ stráži nadmerné zadlžovanie svojich členských štátov?

Už dnes si vláda láme hlavu nad tým, ako splniť prísľuby učiteľom a pritom nenaraziť na mantinely prijatého zákona. Rozum ostáva stáť právnikom i laikom, keď sa v ústavnom zákone objaví článok, že v prípade prekročenia istého zadlženia štátu sa nebudú zvyšovať platy členom vlády.

Takáto triviálnosť a v ústavnom zákone?! Keď hocijakej vláde vznikne naliehavá potreba prekročiť deficit, kde nájde zrazu ústavnú väčšinu? Uvedomujú si ctihodní autori týchto návrhov, ale aj páni poslanci, že trhacím kalendárom by nemal byť ani obyčajný zákon, nieto ešte ústavný? Alebo sa nabudúce v Ústave SR objaví aj recept na pravé bryndzové halušky?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obrana #štátny rozpočet