Bezzásahovosť je fikcia

Kanadskú divočinu si vie každý predstaviť.

28.11.2014 22:00
debata (6)

Národný park Jasper má rozlohu 10 878 štvorcových kilometrov (TANAP 741,1 km²). Je tam pôvodná, takmer nenarušená príroda. Leží v ňom iba jedno mestečko a niekoľko usadlostí. Podľa definície US Wilderness Act z roku 1964 by divočina mala mať rozlohu aspoň 20 km².

V Tatrách niet súvislej plochy pôvodných lesov s takouto rozlohou, zostali fragmenty a tie teraz likviduje lykožrút. Monokultúra jarabiny, ktorá v Tichej doline vyrástla na mieste niekdajšieho lesa, či obrovská plocha mŕtveho lesa v ústí Studených dolín nie sú divočinami. V TANAP-e ide o hazardný pokus vytvoriť akúsi sekundárnu divočinu, ktorý má otvorený koniec na niekoľko storočí.

Mŕtvy les okrem straty svojich environmentálnych funkcií je tiež výrazným producentom skleníkového oxidu uhličitého (CO2). Výskumom sa zistilo, že ide o 6 ton uhlíka na hektár za rok. V prepočte na CO2 a 7 000 hektárov mŕtveho lesa je to 78,4 tisíca kubických metrov CO2 ročne. Rozkladajúce sa drevo je tiež zdrojom organických látok, ktoré znečisťujú vodu. Pri jej úprave chlórovaním na pitné účely sa vytvárajú karcinogénne produkty, ako sa zistilo v podhorí Rocky Mountains v USA.

V zajatí idealistických vízií sa u nás príroda vníma ako niekde na Marse, odtrhnutá od reálneho prostredia. Ale Tatry ležia v urbanizovanej strednej Európe, situované je v nich mesto Vysoké Tatry a ich dolinami v sezóne prechádza 15– až 25-tisíc návštevníkov denne.

Absolútna bezzásahovosť je teda v strednej Európe nerealizovateľná fikcia. Narazila na limity aj v Yellowstonskom národnom parku (9 000 km²). V „záujme bezzásahovosti“ tam roku 1988 spočiatku nezasiahli do veľkého požiaru. Vyhoreli lesy na území takmer sedemkrát väčšom, ako je TANAP. Na jeho hasení sa napokon zúčastnilo 25-tisíc hasičov a náklady dosiahli 120 miliónov dolárov.

Náš zákon o ochrane prírody z roku 2002 otázku hasenia požiarov v 5. stupni ochrany nerieši. Keď horí, tak sa hasí. Celá tzv. bezzásahovosť sa vlastne zameriava na zabezpečenie nerušeného rozmnožovania lykožrúta. Mala by sa preto obmedzovať na maloplošné študijné plochy a nahradiť citlivým manažmentom lesa, aký sa v Tatrách uplatňoval v minulosti.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lykožrúty