Víťazstvo gejov a lesieb v Taliansku?

Aj keď viaceré ľavicové strany vo svete nastoľujú do svojej agendy otázku registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia, v Taliansku sa doteraz o tejto téme takpovediac verejne mlčalo. Krajina má síce na čele vlády dlhší čas ľavičiara – Mattea Renziho, no ten sa tomu až donedávna pomerne šikovne vyhýbal.

05.10.2015 15:30
debata (1)

Renzi nikdy nepatril v otázke LGBT práv medzi hlasných krikľúňov. Svetonázorovo sa síce stále hlásil k ľavici, no málokto vie, že počiatky jeho politickej kariéry sa viažu ku konzervatívno-katolíckym kruhom a strane Margherita.

V spleti politiky

Premiér sa téme začal intenzívnejšie venovať po jasnom referendovom „áno“ registrovaným partnerstvám v Írsku, konzervatívnej krajine podobne ako je alebo sa navonok zdá Taliansko. Do toho prišla ďalšia dôležitá udalosť: Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol v prospech troch talianskych párov, ktoré štát zažalovali za to, že im neumožnil právne uznanie ich vzťahu.

Tento prípad vyhodnotili aj tamojší politici ako precedens, ktorý môže rozbehnúť sériu ďalších žalôb na Taliansko. Renzi teda šliapol na plyn. A zdá sa, že to tentoraz s registrovanými partnerstvami naozaj myslí vážne. Ministerka pre reformy Maria Elena Boschiová už načrtla aj pripravený scenár – v septembri hlasovanie v senáte a do konca roka v snemovni poslancov.

Riešiť otázky práv LGBTI komunity však nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj Renziho doterajšie vyčkávanie malo opodstatnené dôvody. Najprv si musel poupratovať vo vlastnej strane.

Čiastočne sa mu to podarilo, no náročnejšia úloha ho čaká vo vnútri celého pravo-ľavého koaličného bloku. V ňom sa nachádza napríklad aj Nová centristická pravica Angelina Alfana, ktorá má blízko ku konzervatívnej politike. Šéf poslaneckého klubu opozičnej Berlusconiho strany Forza Italia Renato Brunetta zasa premiérovi lakonicky odkázal, že na zákon nemá väčšinu a jeho výroky sú len obyčajným blufovaním voličov.

Rozdelená cirkev?

Okrem nejednotnosti v spektre jednotlivých politických strán je tu však ešte jeden dôležitý subjekt a tým je silná katolícka cirkev. Pre Renziho bude dôležité nájsť spôsob, ako si ju nepohnevať a zároveň vyťažiť čo najviac pre seba. Hľadať spoločnú reč bude zložité, hoci, ako ukazujú najnovšie príspevky v katolíckom časopise Avvenire, aj v katolíckej cirkvi sa objavujú hlasy o tolerantnejšej politike smerom ku gejom a lesbám.

Časopis nedávno uverejnil debatu medzi jeho šéfredaktorom s členmi Výboru za rodinu. Denník La Stampa túto debatu dokonca nazval odvážnym titulkom Registrované partnerstvá – katolícky svet je rozdelený.

Ak sa to s registrovanými partnerstvami v Taliansku podarí, pôjde o revolučnú zmenu nielen smerom dovnútra, ale i v zahraničí, Slovensko nevynímajúc. A zdá sa, že sa tak už deje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #registrované partnerstvá #Matteo Renzi #LGBTI+