Pellegrinimu ide o všetko

Pôvodne to vyzeralo, že prezidentské voľby budú pre Petra Pellegriniho „prechádzkou ružovým sadom“. Všetky prieskumy naznačovali, že by ich mal bez problémov vyhrať. V prvom kole však zvíťazil Ivan Korčok a situácia sa zmenila na priam existenciálnu drámu, v ktorej teraz predsedovi Národnej rady ide doslova o všetko.

27.03.2024 19:00
debata (80)

Peter Pellegrini sa po voľbách v r. 2020 dlho vyhrieval na výslní popularity. Jeho strana Hlas atakovala 25 percent. Zdalo sa, že sa stane najsilnejším politickým hráčom.

Lenže presne pred rokom túto idylu ukončil Robert Fico, ktorý sa s vytrvalosťou buldoga dokázal vrátiť späť na scénu. V marci 2023 prvýkrát strana Smer v prieskumoch preskočila odštiepenecký Hlas. A hoci ten bol dlho favoritom, napokon sa vo voľbách musel uspokojiť až s tretím miestom.

Ešte pár dní pred jesennými voľbami Pellegrini vyhlasoval, že nechce byť prezidentom, ale premiérom. Ním sa napokon nestal, hoci mal ponuku od súčasných opozičných strán, no napokon dal prednosť koalícii s Ficom. Ak by neuspel ani do tretice, malo by to nepochybne vážne dôsledky na jeho ďalšiu kariéru a celkovú budúcnosť strany Hlas.

Ak by Pellegrini neuspel ani do tretice, malo by to nepochybne vážne dôsledky na jeho ďalšiu kariéru a celkovú budúcnosť strany Hlas

Pasivita a prílišné spoliehanie sa na vlastnú popularitu sa Pellegrinimu vypomstili už v rokoch 2020 – 23, aj preto nevyhral parlamentné voľby. Doplatil na ňu aj teraz. Kto nič nerobí, nič nepokazí, lenže ak voličov súpera „nakopne“ vládna politika, s ktorou bytostne nesúhlasia a sú ochotní týždeň čo týždeň chodiť demonštrovať na námestia, tak máte zarobené na problém. A presne to sa aj stalo. Snaha vlády čo najrýchlejšie presadiť novelu Trestného zákona, ktorá obsahovala aj zrušenie špeciálnej prokuratúry, ako aj pripravované zmeny v RTVS „nabudili“ voličov opozície natoľko, že Korčok prekvapivo vyhral 1. kole s náskokom päť percent.

Ak Robert Fico motivoval svojou konfrontačnou politikou voličov opozície v prvom kole, teraz by sa mal zasadiť celou svojou váhou, aby ľudia prišli voliť Pellegriniho.

Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti už prepol na vyššiu rýchlosť: Korčokovi pripomenul jeho súhlas s bombardovaním bývalej Juhoslávie, vojnou v Iraku, vojnou na Ukrajine a to, že „slúži cudzím záujmom“. Podľa Fica v týchto voľbách pôjde o to, či vyhrá „vojnový štváč alebo umiernený Peter Pellegrini“. Je očividné, že predstavitelia koalície sa Korčoka snažia prezentovať ako „prezidenta vojny“, čo je vzhľadom na väčšinové postoje obyvateľstva nepochybne dobrá taktika.

Zabudli však dodať, že pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, tak postoje Petra Pellegriniho sa pred rokom v ničom nelíšili od postojov Korčoka. To sa, samozrejme, bude snažiť využiť jeho protikandidát.

Pellegrinimu sa však podarilo jedno malé, ale možno dôležité víťazstvo. Podporu mu vyjadril predseda Aliancie Krisztián Forró. Teraz pôjde o to, či slovenskí Maďari pôjdu 6. apríla k urnám, lebo v prvom kole ich účasť bola veľmi nízka.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Krisztián Forró